Више од сто филмова биће приказано у Виборгу на фестивалу Прозор у Европу

13-08-2014 12:18:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Двадесет други фестивал руског филма Прозор у Европу биће одржан у Виборгу од 8. до 15. августа. Током недеље на филмском форуму ће бити приказано више од сто филмова.

Поред традиционалих конкурс аиграног, документарног, анимираног филма, као и јединственог такмичења своје врсте Виборшки преглед, ове године ће бити одржан пети нови конкурс Копродукција. На програму је 7 филмова, међу њима су: Виктор са Жераром Депардјеом и Страно тело Кшиштофа Занусија. Ово је за РИА Новости саопштила прес-служба фестивала.

Главни конкурс виборшког филмског форума који завршава фестивалску сезону је програм играног филма Јесење премијере. Од 68 пријава које су стигле комисији, било је одабрано 13 филмова који представљају радове познатих мајстора и дебитаната који тек почињу свој пут. Победника конкурса играног филма ће одредити жири на челу са познатим руским продуцентом Игорем толстуновом. У његов тим су ушли: режисер и глумица Лариса Садилова, глумци Агрипина Стеклова и Кирил Пирогов, филмски критичар Јуриј Богомолов.

Мишљење о ауторима документарних филмова, којих је на конкурсу 31, изнеће жири под председавањем режисера Виктора Лисаковича. Анимираним филмовима (32 филма) судиће жири на челу са познатим песником Јуријем Ентином. И филмове које су направили руски филмски радници у заједници са страним компанијама, оцениће жири на челу са режисером и продуцентом Александром Атанасјаном.

У програм Виборшки преглед, поред Јесењих премијера и Копрудукција, ушли су филмови награђени на домаћим и међународним фестивалима протекле године.

У оквиру фестивала Прозор у Европу по традицији ће се одржавати радионице: познатог режисера, директора филмског концерна Мосфиљм Карена Шахназарова, писца Јурија Пољакова, чувеног пољског режисера и педагога Кшиштофа Занусија и режисера Михаила Калика. Биће одржан округли сто, посвећен перспективама копродукције, у којем ће учествовати продуценти, режисери, глумци и критичари. Копродукција је корисни подухват који треба подржати – рекао је за РИА Новости режисер Карен Шахназаров. Заједничка производња је важна и са финансијске стране, и са тачке гледишта стваралашке сарадње. Мислим да ће се таква форма снимања филмова развијати, независно од санкција и политичких катаклизми.

У оквиру фестивала Прозор у Европу биће обележен јубилеј легендарног филма До виђења, дечаци! заједно са његовим творцем, познатим совјетским режисером Михаилом Каликом, који сада живи и ради у Израелу и специјално ради овог догађаја долази у Виборг.

Такође у оквиру филмског форума ће бити одржан традиционални, седми по реду форум диструбутера Популаризација, у којем ће учестовати филмски посленици из разних градова Русије.

Биће одржане и специјалне пројекције, међу којима је филм Јанковски, посвећен народном уметнику СССР Олегу Ивановичу Јанковском, који је преминуо пре пет година. Његов син, глумац и режисер Филип Јанковски, доћи ће да представи филм.

Међу гостима фестивала Прозор у Европу биће много познатих глумаца, међу њима Ксенија Рапопорт, Андреј Мерзликин, Сергеј Пускепалис, Јуриј Гаљцев, Јуриј Колокољников.