„Ленфилм“ планира снимање „Лењинградског валцера“- филма посвећеног блокади

13-08-2014 12:16:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Продуцентски центар „Ленфилма“ планира да сними филм „Лењинградски валцер“ посвећен блокади. Снимање овог филма коштаће 114 милиона рубаља, саопштили су током сусрета поводом заштите филмских пројеката коју Фонд филма одржава заједно са МИА „Росија севодња“.

Филмски студио „Лен филм“ је најстарија филмска компанија Русије, основана 1914.године као војно-кинематографско одељење Скобељевског комитета. „Када су ме позвали из Питера и предложили овај сценарио, био сам зачуђен, јер као рођени Московљанин, немам много везе са Питером. Потом сам полако почео да смишљам филм,“- рекао је режисер филма Владимир Кот.

Режисер је додао да он није љубитељ војног филма, већ камерног- о људима и односима. „Овде се сценарио не односи само на спољашњу блокаду непријатеља, већ и на ону унутрашњу, када људи почињу да се одвајају од простих људских емоција и навикавају се на ужас. И када долази до привикавања на то- у човеку нешто умире“- појаснио је Кот. Према његовима речима главни јунак среће девојку, која током блокаде није изгубила истинске људске емоције и најважније у овом филму је преплитање осећања главних ликова.

Буџет овог филма је 114 милиона рубаља. Шеф „Ленфилма“ Едвард Пичугин је изјавио да је сада важно то што се студио налази у фази препорода и да је ово један од пројекта овог периода.

Блокада Лењинграда од стране немачко-фашистичке војске почела је 8.септембра 1941.године и трајала је готово 900 дана. 27. јануара 1944. године током Лењинградско-новгородске офанзиве, град је био коначно потпуно ослобођен. Више од 600 хиљада становника Лењинграда је умрло од болести, смрзавања, глади, као и током бомбардовања и гранатирања града.