Цензурисање културе - виши степен некултуре кијевске власти

13-09-2014 12:00:48 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


Украјина је забранила приказивање два руска филма на својој територији. Министарство кулутре Украјине, одлуку о томе да се не изда дозвола за приказивање ових филмова донетло је у складу са „заштитом националних интереса у медијима“. Као колективни аутор ове одлуке је иступила експертна комисија Државне агенције Украјине за питања биоскопа и филма. Руски филмски режисер Станислав Говорухин је ову комисију окарактерисао као недовољно стручну, јер погледавши ова два филма они су нашли „занемаривање украјинског језика, народа и државности“, као и „погрешно приказивање чињеница у корист Русије“.

Филм „Бела гвардија“ је снимљен према роману Михаила Булгакова, књижевника који потиче из Кијева: писац се бринуо за судбину Украјине током Грађанског рата у Русији о чему је и писао у свом првом роману. Коментаришући одлуку украјинских власти, режисер и глумац који је играо у екранизацији „Беле гвардије“ Фјодор Бондарчук је рекао:

- Мислим да овде и сад установљавати шта им се није допало нема смисла. Све у вези са овим чињеницама око филма је глупост, јер онда би требало забранити и књиге Булгакова и филм „Тарас Буљба“ који је снимљен у копродукцији са телевизијским каналом „Русија“. Као и дела Гогоља и тако даље... Култура, литература, кинематографија увек су имале функцију да спајају. Уметност не би требало да буде монета за поткусуривање. Па ипак, данашња ситуација говори управо супротно.

За ауторе филма „Поддубни“ новост о забрани приказивања у Украјини је била неочекивана, говори сценариста Јуриј Коротков:

- Сада, на нашу жалост имамо такву ситуацију да ми у Русији желимо да се ујединимо са Украјином, а тамо хоће да нас разједине. За нас је Поддубни - зајднички херој и руски и украјински, али је он сам себе називао руским спортистом. Имамо заједнички разлог да се поносимо тим човеком. Он је био прва суперзвезда у историји спорта. А подсећање на било шта руско у Украјини је данас забрањено. То је ћорсокак, они ће раније или касније разумети.

Забрана приказивања филмова није само прича о кинематографији. Украјински државни службеници су донели одлуку да од сада сваки руски филм мора да прође проверу. Заправо ради се о увођењу државне цензуре. А уз то постоји и идеја украјинских власти да онемогуће приступ руским књигама које иначе чине 80% тамошњег тржишта. Суштина је очигледно у томе да се забрани грађанима да мисле слободно.

Галина Авјдјејева,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут