SUKHOI SUPERJET 100: Лет у црвену књигу

03-01-2015 10:30:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexey Filippov/ vostok.rs |


Путнички авион Сухој Суперџет 100 Аерофлота са логотипом аутономне невладине организације "Далекоисточни леопарди" извео је први лет на маршрути Москва-Самара, саопштила је компанија агенцији РИА Новости.

У децембру авиокомпанија је носила на једном од авиона SSJ симболику АНО Далекоисточни леопарди, изразивши самим тим своју подршку делатности на очувању и обнови популације ретког подврста породице мачака – рекао је Аерофлот.

Летови са логотипом леопарда опремљени су албумима фотографија посвећеним овој јединственој мачки, а мали путници добијају еко-ранце са тематском сликовницом, оловкама у боји и картом националног парка Земља леопарда.

Атуномна невладина организација Далекоисточни леопарди била је формирама 2011. године ради координације и подршке свих видова делатности, усмерених на очување далекоисточног леопарда. Председник Посматрачког савета је шеф администрације председника РФ Сергеј Иванов.

Далекоисточни леопард је најређи представник великих мачака на свету. Тренутно ова подврста се налази на ивици нестанка, уврштена је у Црвену књигу РФ и црвени списак Међународног савеза за заштиту природе. У свету има највише 60 примерака, већи део њих (око 50) обитава у Русији.