Русија-Индија: перспективе нуклеарне сарадње

12-01-2015 10:20:19 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Индија ће обезбедити Русији локацију за изградњу нове атомске електроцентрале. А у већ постојећој АЦ „Куданкулам“ биће саграђена још два реактора – 3. и 4. енергетски блокови (Unit 3 and 4).

У Индији ће по руским технологијама у наредних 20 година бити саграђено 12 нуклеарних енергетских блокова, истиче директор Центра за енергетику и безбедност, главни уредник часописа „Нуклеарни клуб“ Антон Хлопков:

- 12 блокова на територији Индије – таква је путна карта. Јер, данас најоптимистичнији рок изградње једног енергетског блока, не само по руским пројектима, већ и по пројектима других водећих нуклеарних држава износи 5-6 година. Тако да нови споразум сведочи о томе да је за Руску Федерацију у видљивој перспективи с тачке гледишта извозног потенцијала индијско тржиште најобухватније и најперспективније.

За индијско тржиште атомске енергетике заинтересовани су сви водећи нуклерани испоручиоци. То су и Француска, и САД, а у перспективи – Јужна Кореја. Међутим, Русија има конкурентне предности у виду историје билатералне сарадње у нуклеарној области. Русија је помагала Делхију чак и у тешким годинама за Индију кад је за земљу била ограничена сарадња с другим нуклеарним земљама у области мирног коришћења атома. Русија не само да се прва појавила на индијском тржишту, већ испоручује Индији најсавременије технологије у области атомске енергетике, подсећа научни сарадник програма „Проблеми неширења“ Московског Карнеги центра Петар Топичканов:

- Сједињене Државе, за разлику од Француске и Русије, дуго времена нису градиле електроцентрале ни у иностранству, ни на својој територији. Треба истаћи и то да искуство у изградњи електроцентрала генерације 4+ има само Русија.

АЦ „Куданкулам“ је највећа у Индији. После увођења у рад другог реактора у пролеће 2015. године централа ће производити 2 хиљаде MWелектричне енергије. Нуклеарка „Куданкулам“ се издваја по томе што ова локација истовремено представља полигон за обучавање индијских стручњака-атомаца. Како је у интервјуу за BusinessStandard истакао директор АЦ „Куданкулам“ Р.С.Сундер(Kudankulam Nuclear Power Project Site DirectorR.S.Sundar), индијски инжењери су стекли богато искуство у изградњи, пуштању у погон атомске електроцентрале и управљању њоме. Ово искуство ће омогућити индијској страни да активно учествује у изградњи 3. и 4. енергетског блока. Рачуна се да ће 20-25% компоненти електрошема и система за хлађење два нова реактора бити произведено у Индији.

Олга Ивашина,