Русија позива младе из арктичких земаља на Арктик

12-01-2015 10:07:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији се спрема међународна експедиција на Арктик, коју организује Федерална агенција за омладину (Росмолодежь).

Више од 70 иностраних универзитета се спрема за учешће у овој експедицији. Неколико стотина пријава стигло је и од руских претендената. Како јављају медији, пут Северног пола ће кренути 150 особа. Осим Русије, у програму учествују и САД, Норвешка, Канада и Данска.

О припреми за међународну експедицију шеф агенције за омладину је говорио на конференцији за штампу у Москви. Он је изјавио да ће одабир трајати од 2.до 7.фебруара, а да ће бити организован и припремни камп са веома сличним условима- како сурови услови на Арктику не би били непријатно изненађење.

Према речима Сергеја Поспелова, Русија може да пошаље свега 15 учесника.

Радио Спутњик је ступио у везу са једном од оних који су послали своју пријаву за учешће у експедицији- студенткињом четврте године Северног федералног универзитета у Архангелску Марином Освајевом. Према речима ове девојке, главни разлог због чега се она пријавила, то су еколошки проблеми који погађају Арктик:

- Веома озбиљно се бавим екологијом, посећујем фестивале еколошког филма и учествујем у еколошким акцијама. Арктика је регион који више од осталих страда услед глобалног загревања. Зато, ако будем била у прилици да учествујем у експедицији, водићу свој блог о томе, а након ње ћу припремити обраћање медијима. Надам се да ће мој рад бити од користи.

Међу потенцијалним учесницима експедиције има много еколога. О овоме је у коментару за наш радио говорио још један потенцијални учесник експедиције Московљанин Сергеј Решетнин:

- У Москви се залажем за одвајање смећа, за правилно поступање са отпадом, а осим тога бавим се и организацијом једног од фестивала еколошког филма. Недавно су нам послали филм који је посвећен ужасном проблему топљења арктичког леда, због чега може доћи до изумирања читавог екосистема. Мислим да експедиција мора да постави као свој циљ- решавање и даље истраживање овог проблема.

У закључку бисмо волели да подсетимо да ова експедиција младих на Арктик није прва. Слични поход на Северни пол већ је био организован у априлу 2014.године.

Јевгенија Кузнецова,