Кина се пробија на МКС

11-01-2015 12:00:01 | | Глас Русије, фото: NASA/ vostok.rs |


Кинеске организације су предложиле "Роскосмосу" сарадњу на низу заједничких пројеката на Међународној космичкој станици (МКС). Представљено је више од десет пројеката, укључујући и дужи боравак кинеских специјалиста на МКС. Неки предлози су доста оригинални. Нпр. постоји предлог да се на броду тестира ефикасност традиционалне кинеске медицине: неки сматрају да ово може помоћи у борби са негативним последицама живота у бестежинском простору. Пројекти су предати на експертизу у институте РАН.

Интересовање Кине за МКС је потпуно нормално, сматра члан Руске академије космонаутике „Циолковкиј“ Андреј Ионин:

- Кинези су тек почели са градњом сопствене орбиталне станице и вишегодишње искуство израде таквих конструкција, типа МКС, веома би им користило. Човек који се само спрема за лет на МКС, детаљно се упознаје са станицом, њеним техничким радом и методама одржавања организма током дугих летова. Тога Кина још увек нема. Сматрам да има смисла да Русија закључи тако велике споразуме, али само уз услов да Кина своју орбиталну станицу гради заједно са њом.

Планови Русије и Кине за заједничко коришћење МКС, чак и ако се ради само о руском сегменту, могу бити дочекани са различитом реакциом од стране главног партнера Русије на МКС – САД. Американци су још 90-их година прошлог века блокирали учешће Кине у пројекту МКС. Ако се конкретно говори о америчкој Националној аерокосмичкој агенцији NASA, њени односи са Кинезима су доста непријатељски. Још увек се свеже сећање на инцидент од пре једне ипо године када је кинески службеник NASA био ухапшен при покушају да изнесе из САД компјутер са тајним информацијама. Након тога, конгрес САД је донео закон којим се забрањује представницима Кине да се налазе у објектима NASA. Како ће реаговати амерички партнери на намеру Русије да у посаду укључи кинеске астронауте? Постоји више варијаната.

У "Роскосмосу", нпр., сматрају да САД неће имати ништа против посете кинеских астронаута МКС у средњесрочној перспективи. Управо сада, у току је саглашавање програма коришћења МКС до 2020. године и у припремној фази увек има места за компромисе.

Према изјавама заменика председника кинеске државне привредне корпорације „Велики зид“ Џао Чунчаоа, кинеске власти намеравају да скину сва ограничења на експорт аерокосмичких компонената у Русију са циљем растерећивања међусобних односа са руским партнерима.

Александар Мамичев,