Моћни „Јермак“ ће радити у Сибиру

11-01-2015 11:41:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksandr Pogotov/ vostok.rs |


У Новочеркаском заводу за производњу електричних возова (НЗПЕВ) у Ростовској области завршавају се тестирања за издавање сертификата за најмоћнији електрични воз на свету који ради на струју променљивог смера 4ЕС5К.

Већ ове године компанија ће вероватно започети серијску производњу ове моћне машине која је добила назив „Јермак“. Јермак је име легендарног козачког атамана који је крајем 16. века са својом војском освојио Сибир за руску државу. Сад ће модерна локомотива од четири секције „Јермак“ повести за собом на просторима Сибира и Далеког истока дугачке композиције тешке преко 7 хиљада тона. Одлука о производњи првог узорка локомотиве донета је после обављања комплексних тестирања, истиче руководилац пројекта за електричне возове који раде на струју променљивог смера НЗПЕВ Валериј Задорожни:

- Електровоз се тестира на врло тешким деоницама. Имамо полигон Тајшет-Таксимо који је дуг 1400 километара. У току лета је тамо била тестирана локомотива 4ЊС5К, тачније, њен прототип тежине 7100 тона у забајкалским планинама. То су најтеже деонице на пругама у Русији, у питању је компликован планински рељеф.

Машина има врло велику снагу – преко 13 хиљада киловати, што јој омогућава да вуче тешке возове. За разлику од претходних електричних возова из породице „Јермак“, који се производе серијски, у новом моделу је остварена функција осног регулисања силе вуче. То омогућава добијање максималног коефицијента вуче локомотиве, а у складу с тим, повећање тежине терета који се превози. Такође, у електрични воз је уграђен нови микропроцесорски систем за управљање с проширеним функцијама за дијагностиковање опреме. Оно омогућава преношење дијагностичких информација на сервер радионица за ремонт у депоу и фабрици-произвођачу ради оперативног отклањања кварова. Коришћење новог система за променљиво кочење обезбеђује смањење трошкова електричне енергије од 15 процената. Притом брзина кретања композиције воза чија је маса до 7100 тона износи 50-60 километара на сат. Природно, овако моћан тегљач је веома тражен на просторима Сибира и Далеког истока земље. Компанији РЖ је потребно преко 50 јединица ових машина до 2020. године, истиче Валериј Задорожни:

- Они ће отићи на источни полигон, то ће највероватније бити Источносибирски пут, Забајкалски и Далекоисточни – према Трансибирској магистрали. Он је превише моћан и може се користити само за рад с нашим источним суседом, што је актуелно у последње време. То је врло важно за рад на превозу робе у Кину. Транссиб иде дуж кинеске границе, њиме се транспортују гас, угаљ и дрво.

Нови електрични воз ће такође радити на Бајкалско-Амурској железничкој магистрали која пролази северно од Транссиба. А ако се „Јермак“ буде користио на деоницама у равници, он може да повуче композицију масе до 900 тона. Тренутно се у производњи „Јермака“ ипак користе неки делови стране производње, укључујући и украјинску. Међутим, локомотива може да се производи искључиво од руских делова. Добру перспективу такође има локомотива 2ЕС5 – први руски магистрални теретни електровоз од две секције који ради на струју променљивог тока с моторима 5. генерације. До 2020. године Руске железнице ће добити 200 електричних возова модела 2ЕС5. Дакле, коришћење нових локомотива ће значајно повећати капацитете железничке мреже у Русији. По процени стручњака, обим превоза терета Транссибом и БАМ ће расти и до 2020. године ће достићи десетине милиона тона. Успешно се развија једна од највећих руских лука на Тихом океану – Совјетска Гавањ. То је крајња тачка БАМ. Количине различитог терета који се овамо допремају железницом, између осталог и ради даљег извоза у азијске земље, стално расту, тако да ће за моћне електровозове као што је „Јермак“ довољно посла бити за дуго времена.

Олег Нехај,