Русија у 2015. години планира 30 лансирања ракета са сателитима

07-01-2015 12:00:09 | | fakti.org/ vostok.rs |


Русија у овој години планира да, са различитих космодрома, лансира 30 ракета-носача, рекао је агенцији ТАСС извор у ракетно-космичкој индустрији Русије.

„Програм лансирања почеће 22. јануара лансирањем страног сателита Kompsat-3А помоћу ракете „Дњепар“ из рејона „Домбаровски“ - казао је саговорник агенције.

По његовим речима, 30. јануара с Бајконура ће бити лансирана ракета „Протон-М“ са сателитом Inmarsat 5F-2.

По прелиминарним плановима за 2015. годину, Русија ће са космодрома Бајконур и Плесецк, као и базе за лансирање „Домбаровски“ лансирати 12 ракета „Протон-М“, четири ракете „Сојуз-ФГ“, три „Сојуз-2.1а“.

По два пута биће лансиране ракете „Дњепар“, „Сојуз-У“, „Сојуз-2.1б“ и „Рокот“, а по једном - „Сојуз-2.1в“ и „Зенит“.

„У оквиру тих лансирања планирано је да у орбиту буде изнето 49 сателита и свемирских летелица“ - прецизирао је извор.

Он је истакао да ће 23 ракете бити лансиране с Бајконура, а с Плесецка и „Домбаровског“ четири, односно две.

Осим тога, напоменуо је саговорник агенције, крајем 2015. године планира се прво лансирање с космодрома Восточни - у свемир ће кренути ракета „Сојуз-2.1а“.

Још два лансирања руских ракета „Сојуз-СТ“ планирана су са космодрома Куру у Француској Гвајани - оне ће изнети у орбиту четири сателита европског навигационог систем „Галилео“, прецизирао је извор.

Како је агенцији ТАСС речено у Роскосмосу (Федералној космичкој агенцији Русије), Русија је у претходној години лансирала рекордан број сателита - 80. Од тога, 31 сателит за државне потребе, пет комерцијалних и 44 малих.

„Руска предузећа направила су и лансирала три сателита за иностране наручиоце“ - казао је представник свемирске агенције.

Он је напоменуо да је руска ракета лансирана са „Домбаровског“ по програму „Дњепар“ изнела у орбиту рекордан број сателита - 34 за наручиоце из 17 земаља.