Руско-ирански односи - резултати 2014. године

05-01-2015 01:45:34 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


2014. година смело се може назвати пробојном у односима између Русије и Ирана. Који су најважнији догађаји обележили протеклу годину?

Емитујемо коментар политиколога оријенталисте Владимира Сажина.

Ове године председници две земље Владимир Путин и Хасан Роухани састајали су се два пута и више пута водили телефонске преговоре, разрадивши стратегију сарадње у политици, економији, трговини. Минуле године није било ни једног месеца да министри, званична и незванична лица, стручњаци разног профила из Русије и Ирана не воде преговоре и дијалоге о продубљивању сарадње две земље у најразличитијим сферама.За то време, наставља Сажин, био је формиран солидан темељ за изградњу нове зграде билатералних економских веза. Русија и Иран су у новембру потписали пакет докумената за изградњу у Ирану 8 нуклеарних енергетских блокова.

У стадијуму разматрања 2014. године налазили су се билатерални пројекти у ненуклеарној енергетској сфери у вредности од 10 милијарди долара. То су пројекти изградње термоцентрала, испорука опреме за њих, реконструкције објеката енергетске индустрије, изградње електричних мрежа.

У августу, подсећа Владимир Сажин, потписан је меморандум о узајамном разумевању. У њему се говори о електроенергетици, машиноградњи, рударству, вађењу нафте и природног гаса, геолошком извиђању, инвестицајама, као и о испорукама у РФ иранске нафте за коју важи трговински ембарго Запада. Обим годишњег уговора „нафта у замену за робу“ може да достигне 2,35 милијарде долара. Русија ће платити новцем иранску нафту, мада Иран се са своје стране обавезује да ће новац потрошити за куповину руске робе.

2014. година, подвлачи Сажин, била је обележена неоспорним успесима у достизању позитивних договора о иранском нуклеарном програму, чему је допринела конструктивна полтика Москве. 11 рунди преговора шесторке (5 сталних планова СБ УН и Немачке) са Ираном у 2014. години било је много ефикасније од читавих претходних 10 година „нуклеарног дијалога“. Ево шта је рекао тим поводом председник Русије Владимир Путин:

И наравно, 2015. године ћемо заједно радити са иранским партнерима и пријатељима на решавању иранског нуклеарног програма. Мислим да смо врло близу решења тог проблема. Иранско руководство демонстрира врло велику флексибилност. Ја чак не разумем зашто до сада није потписано коначно решење за ирански нуклеарни програм, надам се да ће се то десити ускоро. И ако је то тако, мислим да ћемо видети битне измене у нашим економским везама.

Неусмњиво, у руско-иранским економским односима који управо излазе из зимског сна, има још много проблема, преосталих из 2014. године и многих претходних година. Али они се могу решити већ 2015. године која је наступила, уз обострану жељу и старање. Тим пре сада када то захтева врло сложена ситуација како око Русије, тако и око Ирана.

Владимир Сажин,