Односи Русије и ЕУ у 2014. години

05-01-2015 01:20:22 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На односе између РФ и ЕУ у 2014. години траг су оставили: украјинска криза, санкције Запада против Русије, узвратне санкције Русије и антируска пропагандна кампања у западним медијима. Ипак, односи су почели да се погоршавају много раније, сматра стални представник РФ у ЕУ Владимир Чижов.

Проблеми су се нагомилавали постепено и започели су много пре државног удара у Кијеву, рекао је Владимир Чижов у току телемоста Москва-Брисел у Међународној информационој агенцији Росија севодња.

- У њиховој основи је лежало погрешно схватање улоге Русије у савременом свету и сопствене улоге ЕУ. ЕУ се појавила као механизам за спречавање новог великог рата у Европи који је због историјског искуства спојио у првом реду Немце и Французе. Затим све све то транфромисало у нешто попут храма на врху планине којем сви хитају. Сада је сјај тог храма помало избледео појавом евроскептика, подстакнутих економском кризом.

ЕУ је наставила да генерише сопствене идеје, у чијој зони утицаја су се нашле такозване земље заједничког суседства – термин прилично понижавајући за земље бившег социјалистичког табора. Појавом источног партнерства које су разрадили министри иностраних послова Пољске и Шведске, било је посејано семе раздора. Као пример Владимир Чижов је навео ситуацију са укидањем виза између Русије и ЕУ. Према његовим речима, ми смо већ бити једно четири пута на прагу доношења одлуке. Ипак ЕУ у последњем тренутку или се није решавала, или није хтела да учини корак у сусрет. Постоји пример из друге области – сарадња у сфери јачања европске безбедности.

- 2010. године канцелар Немачке Ангела Меркел је предложила Русији да створи механизам заједничког доношења одлука између ЕУ и Русије у сфери спољне политике и безбедности. Русија је тај предлог подржала. Затим се испоставило да је ова иницијатива наишла на неједнозначну реакцију од стране немачких партнера из ЕУ и била је одложена у фијоку, ако не даље.

Што се тиче украјинске кризе 2014. године, она је постала моменат истине, сматра стални представник Русије у ЕУ, када иза позитивних речи о стратешком карактеру партнерства скривала су се не само достигнућа, већ и проблеми.

Санкције које је увела ЕУ против Русије после придруживања Крима, сматра Чижов, са тачке гледишта међународног права незаконите су. Прво је било изјављено да санкције неће бити усмерене против становнитшва. Ипак касније ограничења испоруке беле технике, уведена против Крима, ометају нормални живот на полуострву. И ако се узме у обзир да се Крим не признаје за територију Русије, сипада да су снакције усмерене против Украјине. Глупост испада, да не говоримо о штети, истакао је са иронијом Чижов.

Данас је неопходно тражити излаз из ћорсокака. Директни контакти ЕУ и Евроазијске економске заједнице су потребни у најскорије време, истакао је дипломата. Растуће интересовање за такве контакте постоји.

Наталија Павлова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут