Налазите се на страници > Почетна > Блог > Украјина: У НАТО на мала врата

Украјина: У НАТО на мала врата

05-01-2015 03:03:10 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Одлуком Врховне раде Украјина је лишена статуса ванблоковске државе. За одговарајући предлог председника Порошенка гласала је већина посланика.

Ово не чуди имајући у виду економску кризу и распад земље. Власт у циљу елементарног самоочувања мора да демонстрира друштву да реална опасност потиче не од ње саме, већ од спољног агресора, са којим се Кијев бори на све могуће и немогуће начине. И у том смислу демонстративна и упорна жеља Украјине да се уклопи у НАТО делује сасвим логично. МИП ове земље рапортира: одустајање од ванблоковског статуса брзаће њену интеграцију у европски простор.

Премијер Арсениј Јацењук, са своје стране, изјавио је да ће Украјина бити члан НАТО-а после преображаја у области безбедности, политике, економије и судског система, као и референдума о чланству у алијанси. Он је додао да, још до недавно, ово питање није било на дневном реду, али, како је рекао Јацењук, слика на мониторима радара осетно се променила. Наводно, сада се тамо виде руски тенкови, руски војници и руске чизме на украјинској територији. Треба му одати призанње – стару легенду која је већ олињала и на Западу он је обукао у врло поетску форму. Што не мења суштину ствари. Без обзира на то што Кијев, судећи по изјавама премијера, ступање Украјине у алијансу сматра решеним, њени западни партнери нису расположени тако категорично. У НАТО-у су суво изјавили да поштују то што је Рада усвојила закон о укидању ванблоковског статуса Украјине. И додали: на припремну етапу која подразумева решавање територијалних проблема и пакет реформи које актуални Кијев једноставно није у стању да реализује, биће потребно најмање 6 година. И то само како би се предала пријава. А колико ће се разматрати и какав ће бити одговор, то је питање будућих генерација.

Ако се сетимо недавне изјаве низа угледних европских политичара и дипломата, између осталог шефа немачке дипломатије Штајнмајера, чланство Украјине у западном блоку је заиста питање врло далеке будућности. Као прво, НАТО-у једноставно није потребна земља се нерешеним територијалним питањима, иза које треба да стане читав колектив. Према правилима алијансе. Као друго, Кијев упроно и стално тражи оружје и новац, што прети неизбежним додатним трошковима и проблемима са Москвом. А новца је у Украјину већ много уложено, и нико не може да схвати како је он потрошен. Тако да се овај сценарио европском делу колективног запада допада све мање: и тако су направили превише проблема у односима са Русијом. Коначно, Украјина треба да одговара стандардима Алијансе, што је за њене архаичне Оружане снаге за сада недостижно.

Али, чак ако се претпостави да ће Украјина пре или касније ућу у Алијансу на пуноправној основи, за њу то не наговештава ништа добро, пре напротив. У суштини, територија ове земље ће изгубити осетни удео своје независности и претворити се у ништа друго до полигон против Русије, а најспособнији део мушког становништва у обично топовско месо које прима мизерну плату. Ма колико то неко не желео да призна. Према мишљењу руског премијера Дмитрија Медведева, одустајање од ванблоковског статуса трансформише Украјину у потенцијалног војног противника Русије. И то, уместо да се озбиљно замисли о осигурању опште европске безбедности уз поштовање интереса свих фактора.

За сада Украјину не пуштају у НАТО преко парадног улаза. Ипак, Кијев наставља да се гура тамо на мала врата. Што се каже, у једностраном поредку, нудећи неке међуоблике сарадње. Али сасвим је вероватно да ће и мала врата бити закуцана даскама. Мада тренутно свима познати лидер алијансе Украјини помаже и декларише свестрану спремност да то чини и надаље. Једноставно да напакости Москви. Што ствара подлогу за неразумевања унутар самог западног блока.

Павел Иванов,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут