Најзаинтересованији играч у „случају Боинга“ је Вашингтон

05-01-2015 12:33:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


ИК РФ је спреман да достави међународној комисији податке о учествовању украјинских војника у несрећи Боинга код Доњецка. Међутим, по мишљењу председника „Руске заједнице у Украјини“ Константина Шурова Запад поново неће саслушати аргументе Русије.

Званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин је саопштио у среду, 24. децембра, да је РФ спремна да достави међународној комисији за истрагу узрока пада Боинга-777 на небу изнад Украјине новооткривене податке који су добијени од украјинског војника. На основу исказа сведока следи да је Боинг могао бити оборен од стране борбеног авиона СУ-25 РВ Украјине, којим је пилотирао капетан Волошин. Он је полетео с ародрома који је лоциран у близини града Дњепропетровска. Притом је сведок „лично видео како је пре полетања Волошинов авион био опремљен ракетама „ваздух-ваздух“, при чему се вратио без борбеног комплета“. Детектор лажи је потврдио истинитост исказа сведока.

Авион малезијских авиолинија који је летео на релацији Амстердам – Куала-Лумпур, срушен је код Доњецка 17. јула 2014. године. У њему се налазило 298 људи, сви су погинули.

- Зачуђујуће је то што после избора нове Раде нису били основани специјални комитет или специјална комисија који би се бавили истраживањем овог трагичног инцидента. Јер то директно утиче на имиџ Украјине на међународној сцени. И у овој ситуацији чак и све оно што буде доставила Русија, Запад ће „поделити са сто“. Зато што је спољнополитичка оријентација таква да не треба утврдити истину, већ је потребан политички резултат. Нажалост, људске судбине још једном постају таоци у политичким играма и геополитичким интересима, - рекао је у програму за радио Sputnik председник свеукрајинске организације „Руска заједница у Украјини“. Константин Шуров.

Притом је, по његовом мишљењу, сама несрећа Боинга ишла у прилог САД, које су намерно „изазвале сучељавање“ Русије, Украјине и ЕУ.

- По мом мишљењу најзаинтересованији играч у овом случају је Вашингтон. Због једног једноставног разлога: истовремено сучељава три стране – Русију, Украјину и исту ову Европску унију која је приморана да игра онако како САД свирају. То је вероватно најједноставније објашњење овог трагичног догађаја, – сматра председник „Руске заједнице у Украјини“.

Уједно, Константин Шуров озбиљно сумња у то да ће Запад у скорије време признати неоснованост својих оптужби упућених Русији.

- Запад с признавањем наводних и стварних грешака Москве „трчи пред руду“. А своје грешке признаје двеста година касније кад су савременици овог догађаја већ одавно отишли Богу на истину. Зато ми се чини да Запад бар 30-40 година, а можда ни 100 неће предати јавности документа и чињенице који сведоче о истинским узроцима катастрофе, – рекао је Константин Шуров у закључку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут