Санкције САД против свих или ритуални плес са санкцијама

05-01-2015 01:31:03 | | Глас Русије, фото: Fotolia/helgidinson/ vostok.rs |


Санкције САД су разрушиле економије многих држава, а чак некима и до данас не дају да се мирно развијају. Санкциона политика САД изазива недоумице не само у Русији. И у Европи су све гласнији они који су незадовољни овим мерама.

Зато, у Белој кући сви су задовољни: једним ударцем, две муве: јер циљ није био само да се ослаби Москва, већ и ЕУ. Стари свет је донедавно био главни трговински парнтер Русије. Сада Европљани сносе последице због губитака, успорава се раст економије. А то се ни на који начин није одразило на Америку, јер је спољнотрговински промет Русије са САД много мањи него са Европом.

Ко има право да уводи санкције? Питање је врло дискутабилно. Иако је то раније био прерогатив само Савета безбедности УН, данас Американци користе санкције као оруђе за постизање стратешких циљева своје државе. Санкције- то је утврђивање нечега са више међународне инстанце. Управо такву инстанцу су за себе смисле и преузеле САД. Велики амерички егоизам је одавно погазио међународно право. Говори адвокат, стручњак за међународно право Марија Јармуш:

- Још од 1945.године, када је био усвојен устав УН, међународне санкције је могао да уводи само СБ УН помоћу својих резолуција. Све остале мере које могу да уводе државе против својих суседа, како би на њих извршиле утицај, називају се контрамере. А САД покушавају да преузму део овлашћења која припадају СБ УН.

Нови закон „О подршци слободи у Украјини“ који је усвојен у САД и који шири могућности увођења ограничавајућих мера, усмерен је не само против Русије. Вашингтон у овом документу инсистира на томе да читава међународна заједница мора да се прикључи једностраним одлукама Вашингтона. А САД ће већ некако саме решити не само за своје грађане, већ и за друге: са киме могу да сарађују, а са ким не. У суштини свим учесницима економских односа, а ово се посебно тиче Европљана, бране се било какве операције са руским компанијама које су се нашле у немилости. Такве поступке правници посматрају као самовољу на међународном нивоу. Да не говоримо о последицама које погађају све, само не САД, сматра шеф сектора општеевропских проблема и конфликата одељења европских студија Института светске економије и међународних односа РАН Константин Воронов:

- Ми видимо да су од Финске до Немачке санкције удариле по спољној трговини, посебно на бранше које се баве високотехнолошком производњом, прехрамбене и елитне робе.

Још једно искуство санкција СБ против Ирака, поставило је на међународној сцени питање о праведности ових мера. У почетку су се санкције САД заиста уводиле против појединих политичара. Сада су ове санкције постале тоталне. Од њих не страда само Русија, већ и европски бизнис. Пада производња, тржиште се смањује, расте незапосленост. Истовремено, тржиште ЕУ се отвара за САД- они већ чине све могуће како би своје енергенте испоручивали Европи по вишим ценама. При томе ЕУ сноси огромне финансијске губитке, а у исто време губи руско тржиште, а неће бити лако вратити се. Свето место не бива пусто.

Олга Соломатина,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут