Нова геополитика - Русија и Кина почињу сарадњу и у космосу

28-12-2014 12:00:45 | | fakti.org/ vostok.rs |


Велика геополитичка померања не догађају се само на Земљи, него и у ближем космичком простору - оценио је немачки недељник Der Spiegel.

Притом је ову своју оцену извео из чињенице да „Русија и Кина формирају двојни пакт за истраживања космоса који ће конкурисати западним организацијама - NASA и ESA“.

Немачки лист својим читаоцима указује да је „камен темељац“ за такву сарадњу Москве и Пекинга положен у јуну - за време руско-кинеске изложбе у Харбину када је потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин предложио Кини „заједничко освајање Сунчевог система“.

Потом је - за време новембарске авио-космичке изложбе Airshow China 2014 - шеф руске свемирске агенције Роскосмос, Олег Остапенко, саопштио да би његова земља могла почети да користи „компоненте за космичку индустрију произведене у Кини“.

Der Spiegel је поводом Остапенкове изјаве указао да су „кинеске компоненте“ постале привлачне за Москву због америчких и европских санкција које забрањују извоз технологија у Русију.

Исти лист својим читаоцима скреће пажњу и на чињеницу да је Пекинг склон да Русији омогући инсталирање станица свог глобалног навигационог система ГЛОНАСС на кинеској територији. С друге стране, Кина је „бацила око“ на руске ракетне моторе.

Постоје реални изгледи - пише Der Spiegel да ће ускоро руски космонаути посетити кинески свемирски модул са људском посадом „Тјангун-1“. А кинески космонаути - руски одсек Међународне свемирске станице.

Der Spiegel је такође указао да на космичко зближавање Москве и Пекинга утиче и америчко законодавство које забрањује водећим компанијама САД да са Кином сарађују у области високих технологија.

Како је немачком недељнику рекао Љев Зељониј, председник Института за космичка истраживања Руске академије наука, водећи руски и кинески научници срешће се у другој половини јануара и сачинити „план космичке сарадње“.