Европа ускратила себи добијање јефтиног руског гаса

07-12-2014 10:57:02 | | Глас Русије, фото: South Stream Transport B.V./ vostok.rs |


Протекле недеље је у свету експлодирала гасна бомба. Русија је одлучила да одустане од реализације пројекта изградње гасовода Јужни ток у вези са одсутношћу дозволе Бугарске и активног супротстављања ЕУ.

То је огласио током посете Турској председник Владимир Путин. Гасовод ће се окренути Турској. Дакле, укида се питање изградње гасовода Јужни ток ради испорука гаса у извозни црноморски гасовод.

Према мишљењу експерата, фактички одлуку о одустајању од изградње није усвојила Русија, већ ЕУ, мада је било очигледно да ће гасовод бити учинковит ради поузданог снабдевања гасом Европе, нарочито Јужне и Источне. Приморавши Москву да одустане од тог пројекта, Брисел је уствари сам себе казнио. Читава Европа ће изгубити 2,5 милијарде долара.

Србија, Мађарска, Италија, Словенија и Македонија би добиле захваљујући том гасоводу стотине милиона долара за транзит гаса и обезбедиле више хиљада радних места, а да не говоримо о попустима.

Руководилац Центра економских истраживања Института глобализације и социјалних покрета Василиј Колташов сматра да је саботажа Јужног тока егоизам највећих земаља ЕУ.

- ЕУ неће подржавати Јужни ток бар због тога, што би он обезбедио испоруке руских енергената у оне зоне које евробирократија, европске финансијске елите не желе да развијају. То је Балкан, јужни део еврозоне. Тамо није обавезно испоручивати гас, према мишлењу чиновника у Бриселу.

Постојећи тамо производни капацитети у данашњим условима уз лошу светску конјунктуру, противрече производним капацитетима на северу.

Међутим, Европа неће остати без руског гаса – Гаспром и турска компанија BOTAS потписали су меморандум о изградњи новог гасовода преко Црног мора у Турску са капацитетом 63 млрд кубика гаса годишње. На турско-грчкој граници ће бити формиран терминал, одакле ће гас продавати земљама ЕУ. Дакле, трошкови Гаспрома неће пропасти.

Политиколог, члан експертног савета института социјално-економских и политичких истраживања Алексеј Зудин је уверен да је ЕУ под притиском САД озбиљно поткопала своје интересе.

- У овом случају ЕУ, изгледа, заступа не свој став, већ усклађени или наметнути од стране САД.

Међу основним узроцима пропасти пројекта Јужни ток стручњаци наводе став САД, које имају планове танкерних испорука свог гаса од шкриљаца у Стари Свет. При томе су сви свесни да он није способан да издржи ценовну конкуренцију с руским гасом из гасовода. Зато је једина могућност да прода свој гас Европи – онемогућење изградње нових руских гасовода.

При томе Американци не делују сами, већ помоћу старе Европе, која се налази у пуној политичкомј зависности од САД. При томе Сароевропљани уверено користе руски Северни ток. Таква ситуација изазива велико негодовање у земљама Источне и Јужне Европе.

Валериј Агејев,