Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Игра око Ирана

Игра око Ирана

07-12-2014 10:55:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Може се десити да САД прошире санкције према Русији због њених послова с Ираном, изјавила је представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки. Како то може да се одрази на ток преговора између Ирана и „шесторке“, чија ће се следећа рунда највероватније одржати 10. децембра? Који спољни фактори могу утицати на резултате предстојећег дијалога?

2014. година је постала година ренесансе руско-иранских односа практично у свим областима. Председници двеју земаља, Владимир Путин и Хасан Роухани су се срели четири пута и радили су на изради стратегије развоја билатералних веза. Није било месеца у којем министри, политичари, дипломате и други званичници и пословни људи из РФ и ИРИ нису водили продуктивне дијалоге на различитим местима. Плод њиховог труда је представљало закључивање споразума у различитим областима, без обзира да ли је то истраживање космоса, мирна нуклеарна енергетика или да су у питању велики планови у области трговинско-економске сарадње.

Ових дана је министар за економски развој Алексеј Уљукајев саопштио да ће у најближој будућности бити реализован програм „иранска нафта у размену за руску робу“. Уговор може износити 2-2,5 милијарде долара годишње. Русија ће плаћати новац за иранску нафту, а Иран ће га трошити на куповину руске робе. Списак је позамашан: житарице, опрема за нафту и гас, пољопривредна техника, вагони, погонске машине, електрогенератори, авиони и аутомобили. Не само то, у Ирану је предвиђена изградња постројења за склапање руске технике. Важно је то што стране преговарају о плановима да у међусобним обрачунима пређу са долара на рубљу и риал.

Овакав интензитет развоја руско-иранских односа не радује Вашингтон. САД могу да рашире санкције према Русији због њених послова с Ираном, изјавила је представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки. Ту се одмах појављује много „али“.

Као прво, РФ није увела нафтне санкције према ИРИ, зато је правно апсолутна у својим везама с Техераном.

Као друго, после потписивања женевског Плана о заједничким активностима „Групе 5+1“ и Ирана у новембру прошле године, санкције према Техерану, укључујући и једностране – нафтне, су у току 2014. године знатно ублажене. Услед тога је Иран нагло повећао вађење и извоз нафте, што му је омогућило да добије много нафтних долара: од 30 до 50 милијарди по различитим изворима. Руски посао с Ираном је у потпуности усклађен са светским трендом односа према ИРИ.

Као треће, став Стејт департмента о руско-иранском послу није сасвим логичан. Ових дана је друга званична представница Стејт департмента Мари Харф изјавила да ће њено надлештво на предстојећим консултацијама с Конгресом доставити „јаке аргументе“ за то да се према Ирану не уводе нове санкције. Помоћница председника Барака Обаме за националну безбедност Сјузан Рајс је објаснила да додатне санкције САД према Ирану могу „минирати преговоре“ о нуклеарном програму Техерана.

Што је апсолутно тачно. Али... планиране санкције које је г-ђа Псаки најавила према Русији због њеног нафтног посла с Ираном истовремено представљају и антииранске санкције. Против чега се боре Стејт департмент и Конгрес? Каква је логика Стејт департмента? Или његови сарадници никако не могу да усагласе ставове?

Ствар је у другом. Американцима се не свиђа руско-ирански посао у вези с нафтом само због конкуренције. Светски бизнис (укључујући и амерички) нестрпљиво очекује потпуно укидање санкција према Ирану како би свим ресурсима преплавио ово перспективно „парче“ светског финансијско-економског тржишта. Русија је ове године учинила много како не би закаснила у постсанкцијски Иран. Конкурентима се то не свиђа.

Што се тиче „нуклеарних преговора“ „Групе 5+1“ и Ирана, наравно, индиректан утицај спољних фактора на њихову атмосферу постоји. Међутим, ирански нуклеарни проблем је толико озбиљан да се сви учесници у преговорима сложно, не подлежући провокацијама, труде да се придржавају изабране линије. За годину дана је учињено много – створен је темељ за коначно решавање проблема. То је заслуга свих.

И потпуно природна и схватљива тежња Русије да учврсти позиције у пословном простору ИРИ ни на који начин се не одражава на њене активности у „нуклеарним преговорима“. Узгред речено, као ни украјинска криза. То потврђују и амерички стручњаци. Тако је саветник државног секретара САД изјавио да је „руска делегација одиграла конструктивну улогу у одржаним преговорима предложивши низ конструктивних и важних решења“. А стручњак у области безбедности Робин Рајт је посебно истакао: „Било је врло много дискусија о томе да ли ће украјинска криза утицати на исход преговора о атому, али се то није десило“. По његовом мишљењу, намера РФ да сарађује с другим странама у оквиру преговарчког процеса „носи истински карактер“.

На преговорима који ће се можда наставити 10. децембра предстоји решавање свега неколико, али прилично тешких питања: оквири могућности ИРИ за богаћење урана, алгоритам и механизам укидања санкција према Ирану и рок важења свеобухватног коначног уговора с Ираном на којем се ради.

Атмосфера око Ирана и преговора у целини је сасвим позитивна. Успех је могућ.

Владимир Сажин,