Ко је донео живот на земљу?

06-12-2014 04:21:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски научници су експериментално доказали да су живот на Земљу могли да донесу из космоса метеорити. Недавно се из орбите вратио сателит Фотон-М № 4. На његовој површини су се налазили специјални контејнери са различитим бактеријама. Један њихов део је после лета у космос и повратка на Земљу остао жив.

У 19. веку немачки научник Герман Рихтер разрадио је теорију у складу са којом живот на Земљу је донет из космоса. Та је теорија нашла присталице у различитим земљама, међу њима и у Русији.

Например, руски астробиолог Алексеј Розанов тврди да је вероватноћа настанка живота на Земљи толико мала да је то практично немогуће. Свој став он је образложио тиме што су пре неколико година на Гренланду биле нађене бактерије старе 3,8 милијарди година, док је наша планета стара свега 4,5 милијарди година. У тако кратком периоду, према његовом мишљењу, живот није могао да настане. Осим тога, током проучавања неких метеорита на њима су биле нађене фосилне честице неких микроорганизама и бактерија.

Други руски научник, Александар Спирин, током више година је истраживао рибонуклеинску киселину – једну од три основних макромолекула, које се садрже у ћелијама свих живих организама. Он је покушавао да схвати како су могле да настану њене молекуле, те је дошао до закључка да у земаљским условима никако нису могле. Научник је убеђен да је живот на Земљу могао бити само донет из космоса.

Група руских научника је одлучила да потврди или одбаци теорију настанка живота на нашој планети. Протекле године је у космос био лансиран апарат Бион-М. На његовој оплати су споља били смештени различити микроорганизми. Апарат се налазио у орбити 30 дана. После његовог повратка на Земљу се сазнало да је од свих микроорганизама преживела само једна бактерија. Она је издржала тепературу од неколико хиљада целзијусових степени при уласку апарата у атмосферу.

Ради веродостојности су експеримент одлучили да понове. Ове године је у орбиту био лансиран научни сателит Фотон-М № 4. Он се налазио у космосу више од месеца дана. На површини апарата су биле смештене две базалтне шајбне са пречником 10 см дебљине 1 см. У свакој је било 12 рупица са 15 мг различитих бактерија. После повратка су живе узорке једне врсте бактерија нашли у три рупице од 24. Према речима научника, преживеле су јединице ћелија. Међутим, када су се нашли у хранљивој средини, бактерије су почеле да се активно множе. Експеримент, који су организовали руски научници, доказује да су метеорити уствари могли да донесу на Земљу живот.

Олга Прајмница,