Космички планови Делхија и Пекинга

06-12-2014 04:12:56 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Times Asi/cc-by/ vostok.rs |


Индија и Кина сигурно избијају на водеће позиције у проучавању космоса. Индија је постала прва земља света која је из првог покушаја лансирала истраживачку сонду у орбиту Марса. А Кина је прва држава која је за последњих 40 година остварила лансирање повратног лунарног брода (lunar return mission). Пре тога су кинески стручњаци успешно искрцали ровер на Месец. Притом је уместо планираних 3 месеца кинески Yutu, што значи „Зец од жада“ (Jadde Rabbit) на површини Месеца радио око 9 месеци.

Недавно је Кина објавила да планира да се до 2020. године искрца на Марсу. Модел кинеског ровера у природној величини представљен је на авиокосмичком сајму Airshow China 2014 који је отворен у Чухау (Zhuhai City). Кина је 2011. године већ послала своју космичку сонду на Марс. Међутим, тада се мисија завршила неуспешно. Ново интересовање Кине за истраживање Марса многи стручњаци повезују с успехом индијске мисије за Марс Мангаљан (Mangalyan).

Индија ће се, са своје стране, у најскорије време усредсредити на истраживањe Месеца. Ово је новинарима рекао председник индијске Организације за космичка истраживања К.С.Радхакришнан (Indian Space Research Organisation (ISRO) chairman K.S Radhakrishnan). „Наш циљ је да за три године реализујемо искрцавање на Месец индијског апарата за слетање и индијског ровера,“ изјавио је Радхакришнан. ("The aim is three years from now, an Indian lander and Indian rover will land on the moon")

Међутим, без обзира на очигледну паралелу с кинеским плановима за истраживање космоса индијски научник није склон да кинески космички програм посматра с тачке гледишта супарништва двају азијских гиганата. „Ми се не такмичимо ни с једном другом земљом. Имамо сопствене приоритете,“ – истакао је Радхакришнан. ("We don't race with any country. We have our own priorities").

Ово мишљење индијског колеге дели дописни члан Руске академије за космонаутику „Циолковски“ Андреј Јонин:

- Између Индије и Кине нема супарништва у свемиру онаквог какво је било 50-их и 60-их година између СССР и САД – такозване „Велике трке у свемиру“. Овде највероватније постоји нормално „спортско“ такмичење, које узгред речено, постоји у свим областима које су повезане с било каквим стваралаштвом. То је нормално такмичење двеју техничких школа везано за решавање сложених техничких задатака. У целини, висока вредност и компликованост програма истраживања планета Сунчевог система, удаљеног космоса и пилотиране космонаутике диктираjу нужност, не супарништва, већ широке међународне сарадње. Космос је најјасније и најмање проблематично поље за стратешку сарадњу заинтересованих земаља. А пре свега за Индију, Кину и Русију.

Руски научник је изразио увереност у то да заједнички програми за истраживање и освајање космичког простора могу постати важан фактор у приближавању различитих држава на Земљи. Данас све више чињеница указује на то да ћемо у најскорије време чути за велике пројекте у космосу у формату земаља-чланица БРИКС, изјавио је Андреј Јонин.

Олга Ивашина,