Русија и Кина стварају заједнички навигациони простор

06-12-2014 03:24:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија и Кина намеравају да формирају заједнички навигациони простор. Великим технолошким пројектом бави се мешовито предузеће. Њега ће формрати Кинеска северна индустријска корпорација (NORINCO) и руско некомерцијално партнерство ГЛОНАСС. Одлука о оснивању мешовитог предузећа донета је у Џухају, где је одржан међународни авиокосмички салон.

Заједнички пројекат већ има основу – навигационе системе ГЛОНАСС и BEIDOU. Предузеће ће популаризовати заједничке технологије сателитске навигације на њиховој основи. Оно ће имати свој Центар за увођење заједничког продукта у цивилну сферу.

Интеграција потенцијала Русије и Кине у сфери сателитске навигације значајно ће проширити могућности примене како ГЛОНАСС-а, тако и BEIDOU, истакао је потпредседник Некомерцијалног партнерства ГЛОНАСС Јевгениј Бељанко:

- И BEIDOU, и ГЛОНАСС технолошки су независни. Са тачке гледишта потрошача могућност коришћења два система само повећава поузданост одређивања локације и квалитет навигационог система. Али са техничке тачке гледишта ГЛОНАСС и BEIDOU солидно допуњују један другог. ГЛОНАСС се оријентисао у великој мери на покривање поларних области. BEIDOU има мало померену зону покрића ка југу. Ако се користи навијација по заједничком сазвежђу, испада просто идеална навигација у оквирима читаве земљине кугле.

Ново мешовито предузеће ће објединити технологије сателитске навигације како би објединило тржишта за пласман заједничког производа. Између осталог навигационо-инфорационе услуге за коришћење транспортних средстава оја учествују у трансграничном бизнису. Зато партнери сматрају да је главни правац широке сарадње увођење јединствених стандарда дуж читавог Пута свиле. Кина врло активно гура овај пројекат који је иницирао председник Кине Си Ђинпинг. Јединствени простор безбедности у транспорту од Тихог океана до Атлантског није мит, убеђен је Јевгениј Бељанко:

- То ће поћи за руком, зато што је то објективна потреба бизниса, потреба развоја, а не просто политичко решење. Навиигационо-информациони систем, где ће бити хармонизовани стандарди и захтеви, обавезно ће бити направљен. Европа и Русија имају навигационо-информационе системе безбедности у саобраћају који су хармонизовани међу собом. У Русији то је ЕРА-ГЛОНАСС, која ступа у индустријску фазу од 1. јануара 2015. године. Европа има систем eCall, који ће наредних година такође ступити у експлоатацију. Казахстан ствара свој систем. Ако у Кини буде направљен систем технолошки спојив са три ова система, моћи ће да се говори о јединственом простору безбедности на путевима од Европе до Кине. Тачније, у суштини, дуж читавог Пута свиле.

Сајт Кремља је саопштио да је председник РФ Владимир Путин наредио да се осигура финансирање трошкова за функционисање ЕРА-ГЛОНАСС.

Односи Русије и Кине у сфери сателитске навигације су интензивирани последњих месеци. Посебно пошто је низ земаља Запада увео технолошке санкције против руске одбрамбене и космичке индустрије. Кинески произвођачи су изразили жељу да заузму ослобођене нише страних испоручилаца. У тим условима кинеске власти намеравају да коригују извозну политику ради упрошћавања технолошке сарадње са руским партнерима.

Наталија Кашо,