Јарослав Качињски: Изјава по Фројду

05-12-2014 12:17:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Педофилија је у Данској дозвољена, изјавио је у интервјуу недељнику Впрост бивши премијер и актуални кандидат за ову дужност партије Закон и праведност Јарослав Качињски.

Ето ти сад! Дански амбасадор у Пољској Стен Хомел у шоку је и тражи објашњења. Што је сасвим јасно: реч је о земљи чији органи реда дају велики допринос међународној борби против исте те педофилије. И Јарослав Качињски није нека случајна фигура, већ политички посленик, уз то из партије у чијем називу стоји реч закон. Што обавезује вероватно чланове ове партије да познају законе, и не само пољске, кад већ претендују на тако високу дужност. Јасно је да сви закони не могу да се државе у глави, али постоје приручници, компетентни правници (Качињски је уз то сам правник по образовању). Па једнставно здрав разум требало би да сугерише да нешто слично тешко може да буде у цивилизованој земљи као што је Данска.

Ипак са здравим разумом пољски политичар има изгледа највише проблема. И то су добро приметили Пољаци којш када их је он са својим сада покојним братом, бившим председником Пољске Лехом Качињским, више пута забрињавао политиком прозваном у народу „политиком браће близанаца“.

Не знам каква објашњења ће добити дански амбасадор од пољског политичара, али ми имамо у вези са тим своју верзију. Може се претпоставити да је Јарослав Качињски нешто чуо о дискусији која се пре извесног времена водила у Данској о томе у којој мери законодавно могу да буду допуштени бракови између сродника и сексуални односи између сестара и браће који имају једног заједничког родитеља. Да појаснимо да је у Данској уз прилично висок проценат развода и формирања нових породица настала ситауција када многа деца не знају своје сестре или браће по оцу или мајци. Сусревши се, непознати брат и сестра могу да ступе у брак. Дански закони то забрањују, мада законодавства многих земаља, како европских, тако и азијских, дозвољавају нешто слично. На пример, нешто тако се не сматра злочином у Холандији, Француској, Шпанији, Русији, Кини. А у Ђведској и полусестре и полубраћа могу чак да склопе законити брак. Шта је са тим у Данској?

Разматрање овог проблема је очигледно чуо пољски политичар. А затим није сматрао да треба прецизирати о чему је реч и представио је суграђанима у оном виду у каквом је то остало у његовој свести. Хтео – не хтео, намеће се закључак: по Фројду...

Сваком може да се деси, рећи ћете ви.

Слажемо се. Само делимично. Зато што се то десило државном посленику. Ми не бисмо хтели да човек у чијим рукама може да се нађу судбина земље, било који, има сличне неадекватне представе о околном свету. И тим пре да их јавно представљао као истину. То забрињава...

Лариса Солдоченко,