Антарктик као рог изобиља: храна, вода и новац

04-12-2014 11:08:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Антарктик је индустријска риба, око 90 одсто резерви воде за пиће и огрoмни обими нафте и гаса. Једном речи, све што је потребно човеку који је већ скоро потрошио све лакодоступне ресурсе, а сада је близак томе да разбије касицу и да отвори „неприкосновену резерву“. За сада ледени покривач и међународни споразум не дају да се стигне до земљиних богатстава, али да ли ће ова заштита дуго трајати?

На Антарктику, као и у водама око њега, налази се око 6,5 милијарди тона нафте и више од 4 билона кубних метара гаса. Истина, како би се стигло до тих богатства, мораће да се буши на десетине метара леда у суровим условима. Задатак је колосално скуп, мада, када све остале резреве нафте и гаса буду исцрпљене, човек ће стићи до антарктичких наслага.

Ресурс који је најнеопходнији човеку после кисеоника је вода за пиће и ње има у изобиљу на Антарктику. И она је управо на површини, не треба ни да се буши. Већ постоје пројекти доставе ледених санти у земље где постоји дефицит воде за пиће. Вредност воде расте из године у годину, каже Владимир Литвињенко, ректор националног минералног-сировинског Рударског универзитета у Санкт-Петербургу.

- Данас је вода највреднија и дефицитарна корисна компонента. И човечанство већ осећа потребе за њом. Пример не треба дуго тражити: када ми долазимо на пумпу и купујемо бензин, из неког разлога врло оштро и негативно реагујемо ако је бензин одједном скупљи или јефтинији за рубљу. А то су озбиљни трошкови за вађење, прераду, транспорт и слично. Али ми не примећујемо цену када купујемо воду у боци. А цена воде – пола литра обичне воде – достиже 4 долара. Таква је вредност производа који је за нас потребан као ваздух. Зато је највреднији објект интереса на Антарктику вода.

А у тој антарктичкој води постоји још један користан ресурс за човека – риба. Због обима улова, између осталог незаконитог, количина индустријске рибе нагло се смањује, подвлачи научни руководилац Института за економију коришћења природе и еколошку политику Високе школе економије Алсександар Багин:

- Треба узимати у обзир да се резерве рибе смањују због дугогодишње интензивне експлоатације ресурса светског мора. Наравно, овде је Антарктик врло занимљив. Поред тога, риба уловљена у региону Антарктика одликује се изузетном еколошком чистоћом и живи само у незагађеним водама.

Према оценама, резерве воде за пиће на Земљи могу да буду исцрпљене до 2033. године, и то укључујући антарктичке леднике. Нафте и гаса има за још 50 година. А то значи да богатства Антарктика могу ускоро да постану критички неопходна за опстанак човечанства. За сада шести континент остаје заштићена зона и база за научна истраживања. Ипак, сматрају експерти, за свега неколико деценија може да започне прави међународни рат за Антарктик.

Марија Меркулова,