Таин – тајно оружје србског војника

02-12-2014 06:31:16 | | rts.rs/ vostok.rs |


Да војска заиста маршира на свом желуцу, како је говорио Наполеон, још једном је потврђено у Првом светском рату. Иако је аустроугарска војска ималa обилније и богатије оброке, србски војник се захваљујући таину хранио здравије. Зато је био спретнији и покретљивији од непријатеља.

И сит и сигуран! То је таин значио за србског војника. Специфична мешавина раженог и белог брашна, могла је да траје дуго и да даје снагу и гипкост у борби. Реч таин је турског порекла и значи следовање, објашњава Димитрије Вујадиновић, аутор пројекта "Хлеб у Великом рату".

"Наша војска је одмах после турско-србских ратова –почела да производи таин, војни хлеб. Он је био здрави храњив. Његови састојци су: 70одсто раженог брашна, 30одсто белог брашнаи све се то замеси, не са квасцем већ старим и очврслим, сувим – већ квасним тестом, које се зове комин."

На почетку рата Србија је могла да прехрани и цивиле и војску, која је имала одређено следовање.

"Следовање војника је било 800грама хлеба. Неспорно је да је тај хлеб, који је конзумирао војник у Првом светском рату, обезбеђивао довољну енергетску вредност да војник може извршавати основне борбене задатке", објашњава Бошко Тешановић, професор агрономије.

Podela hleba posle oslobodjenja.jpg
Подела таина деци у ослобођеним крајевима после Кајмакчаланске битке

Прича се да је успеху српске војскеу Церској бици допринелаи специфична исхрана: таин у комбинацији са јачим, сланијим сиром (пуним беланчевина које доприносе покретљивости), уз лук, паприкуи пасуљ (обилују инсулином).

Тада суи суве шљиве подељене војницима, пошто је у Горњем Милановцу остала велика количина шљива, чији су извоз спречили Аустроугари. Енергетска вредност сувог воћа је висока, а хлеб са сувим шљивама сеи данас налази на менију војске у ванредним условима.

Војник који се тако храни – није тром, лакше се крећеи има енергију за брдовит терен. За разлику од аустроугарских војника који су имали бољуи обилнију али неи здравију исхрану.

Aleksa Zdravkovic.jpg
Алекса Здравковић са таином који пронео кроз Балканске и Први светски рат

Умешен и печен 1912. један таин и данас опстаје и чува се у пиротском музеју. Био је прво следовање Алексе Здравковића из Пирота, кога је мајка заветовала још када је кренуо у балканске ратове да прво следовање хлеба, односно таина, сачува и да ће га тај таин чувати од куршума.

Алекса је прошао балканске ратове, војевао је у Првом светском рату и вратио се окићен бројним оредењем и сачуваним таином.

Прича о чудесном Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу. Алекса није добио ни огреботину, али јесте бројне понуде да прода таин, чаки од савезничких војника.

Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војнике.