Арктик – златна резерва Русије

02-12-2014 11:59:42 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Пад цена нафте никако није утицао на руске арктичке пројекте. Према речима министра енергетике Александра Новака, сложени економски услови не плаше руске нафтне компаније. Тако да никаквих померања рокова неће бити.

Експлоатација нафте и гаса на Арктику и даље доноси солидни профит. Па и перспективе региона за Русију су колосалне. Земља леденог ужаса, како је назвао Арктик норвешки поларни истраживач Фритоф Нансен, са отапањем ледова постаје све привлачнија за инвеститоре.

Према речима експерата, развој арктичког правца је гаранција енергетске и економске безбедности Русије. Управо Арктик ће јој убудуће осигурати независност, уверен је заменик директора за науку Института за проблеме нафте и гаса РАН Василиј Богојављенски.

- Читав шелф Русије процењује се отприлике на 100 милијарди тона условног горива. Од њих око 80% износи гасна компонента. Најбогатији су акваторијуми Баренцовог и Карског мора. Експлоатација на руском шелфу Арктика се води од 2003. године. А ако се говори о копненом делу, овде ми радимо већ око 40 година, и без сумње ове радове треба активизирати.

Русија не само да доказује у међународним организацијама законитост свог права на шелф северних мора, већ и води активну делатност на освајању Арктика. Велике резерве корисних руда, укључујући енергетске, до сада нису освојене. А Арктик је богат практично свим видовима природних ресурса. Истина, велики њихов део се налази на дубини од око 500 метара, што отежава геолошке радове. И они, наравно, не могу да се изводе целе године. Ипак, глобално загревање отвара шире могућности за експлоатацију ресурса. А у Арктику се налази 13% неистражене нафте и трећина светских резерви природног гаса. И све арктичке резерве гаса концентрисане су управо код обала Русије.

Поред геоекономског, расте и значај Арктика у војном и геостратешком плану – сматра први порптредседник Академије за геополитичке проблеме, доктор војних наука Константин Сивков.

- Са геостратешке тачке гледишта Арктик је најкраћи пут од Америчког континента ка Евроазијском. Значи, то је најкраћи пут за лет интерконтиненталних балистичких ракета и стратешких бомбардера. Поред тога, управо у арктичким басенима патролирају ракетне подморнице Руске Федерације са нуклерним оружјем. У истим регионима патролирају америчке подморнице са крстарећим ракетама, намењеним за ударе по нашим објектима. У мирне године тамо их је било најмање две-три сваког дана. А за време заоштравања њихов број је достигао 10 јединица. Тако да ће борба за Арктик бити оштра.

Али Русија не намерава да уступа своје интересе на Арктику – ово је више пута било изјављено на највишем нивоу. Земљи припада 40% свих арктичких територија – то је скоро петина РФ. И данас управо тамо су концентрисани кључни интереси државе. Ресурсна богатства осигуравају преко 10% националног прихода и скоро четвртину читавог обима руског извоза.

Од 1. децембра на бази руске Северне флоте почела је делује нова стратешка команда. Планирају се честе пловидбе бродова и подморница у Арктик. А на острву Котељни почела је да ради војна база и аеродром. Његов задатак је заштита нафтних и гасних ресурса и осигурање безбедности пловидбе на Северном морском путу.

Игор Силецки,