Божићна јелка Путина дала Французима наду за слободу

01-12-2014 10:45:13 | | Глас Русије, фото: AP/Remy de la Mauviniere/ vostok.rs |


Испред чувене катедрале Нотр Дам у Паризу јуче је постављена јелка из Москве. То је изузетно вредан поклон Владимира Путина француском народу, пише аутор портала Renew America Доналд Хенк, јер по новим правилима, која су усвојена у Француској, религиозна симболика се мора ограничавати у корист секуларне.

Владимир Путин схвата да су Европљани све незадовољнији својим владама, које се апсолутно потчињавају Бриселу, сматра новинар Renew America Доналд Хенк. Исто као и што Вашингтон не изражава реалну вољу Американаца, истиче Хенк, ни Брисел не изражава вољу Француза или било које друге европске нације.

САД и ЕУ су забранили Француској да реализује уговор са Русијом о испоруци бродова Мистрал, не обазирући се на мишљење становништва земље. Французи, као и већина Европљана, тврди Хенк, схватају да их је влада одавно издала и зато расте популарност партија као што су „Национални фронт“ Марин ле Пен, Партија независности Нејџела Фараџа у Великој Британији и Партија слободе Гирта Вилдерса у Холандији. Ти политичари схватају да председник Русије брани хришћанске традиције не само у Русији, него и у иностранству.

Алтернативне партије схватају да Русија у неколико важних питања „обезбеђује својим грађанима слободу, које њима њихове владе не дају“, пише Хенк. На пример, у Русији је недавно дозвољено ношење оружја за самоодбрану и после тога ће бити теже осуђивати „неслободну“ Русију, сматра он.

Текући конфликт у Европи се може посматрати и на примеру историјског конфликта Русије са Османском империјом, када је Велика Британија, над чијим колонијама „сунце не залази“, лицемерно осуђивала „руску експанзију“. У Русији су тада Западњаци инсистирали на политичком аспекту отпора Турској, а Славенофили су као главни циљ видели заштиту хришћанских народа у саставу Порте. Хенк пише да Путин данас наставља славенофилску традицију пред лицем САД, које намећу свој магловити „морал“.

Зато руски поклон у облику божићне јелке говори о томе да, као прво, Русија памти да је Француска некада била хришћанска земља и шаље јој симбол хришћанске љубави у којој је прави смисао Божића. Као друго, то је знак пријатељства француског и руског народа. Као треће, влада Путина, који најпре слуша свој народ, па тек онда тајкуне, одлучно бранећи принципе националног суверенитета, даје наду Французима, закључује аутор текста у Renew America.

Јелка из Русије је стигла у Париз 26. новембра. Према речима амбасадора Русије у Француској Александра Орлова, а које цитира француски Фигаро, Русија је тим гестом показала да је, без обзира на покушаје да се РФ изолује, пријатељство између две државе толико јако да га не могу уништити никакве политичке игре. Старешина храма Париске Богородице Патрик Жакен је рекао да је неопходно сачувати односе без обзира на политику.