Налазите се на страници > Почетна > Блог > Такве ни у НАТО не примају

Такве ни у НАТО не примају

30-11-2014 02:15:29 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ове недеље коначно је разоткривена редовна лаж кијевских власти. Европљани су отворено изјавили да не намеравају да приме Украјину у НАТО и ЕУ.

Такву изјаву је дао шеф МСП Немачке Франк-Валтер Штајнмајер. "Сматрам могућим партнерске односе Украјине и НАТО, али не и чланство", — изјавио је он у интервјуу часопису Spiegel. Шеф немачког МИП такође сматра нереалистичним учлањивање Украјине у ЕУ у дугорочној перспективи, јер је, према његовом мишљењу, економска и политичка модернизација Украјине "пројекат неколико генерација". "Зато данас нема смисла да се говори о чланству Украјины у ЕУ у далекој будућности", — додао је Штајнмајер.

Шеф француског МСП Лоран Фабиус такође не одобрава одлуку Украјине да се учлани у НАТО. При томе, он је истакао да делатност Кијева у последње време изазива забринутост.

Како је познато, влада Украјине је 29. августа поднела Врховној Ради закон о укидању ванблоковског статуса земље и обнављању курса на учлањивање у НАТО. Како је изјавио премијер Арсениј Јацењук, циљ Кијева је "добијање специјалног статуса између Украјине и НАТО". Међутим, касније је комитет за питања националне безбедности и одбране Раде препоручио да се процес убрза и да питање укидања ванблоковског статуса буде размотрено новим парламентом.

Cтручњак за питања међународне безбедности Викторија Легранова не види могућност учлањивања Украјине у НАТО:

- Према мом мишљењу, учлањивање Украјине у алијансу спада у област фантастике. Против тога су и европске земље и, иначе, Американци, који данас иступају за формат такозване билатералне сарадње.

Категоричан став Русије је огласио портпарол председника Дмитриј Песков у интервјуу британском Би-би-си. Он је изјавио да је Русији потребна "сто посто гаранција да ниједна земља не мисли на учлањивање Украјине у НАТО". Према речима Пескова, постепено размештање снага алијансе ближе границама РФ изазива у Москви забринутост.

Иначе, данас је постало очигледно да питање учланивања у НАТО нико осим украјинских власти озбиљно није разматрао.

Европљани нису много заинтересовани да виде Украјину у ЕУ. Прихватање државе с огромним дуговима, корупцијом и ратом је сувише скупо задовољство. Коментар политичког посматрача мађарског листа "Мађар немзет" Габора Штира.

- Учлањивање Украјине у ЕУ није реално ни у блиској, ни у средњорочној будућности. О томе може да се сања, али Европа није спремна за то.

Западни политичари су чак израчунали: пуноправно прикључење Украјине Европској Унији годишње ће коштати 25 млрд евра. Ко ће платити? ЕУ не жели, Украјина не може.

Валериј Агејев,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут