Порошенко искључио Донбас из Украјине

30-11-2014 02:09:18 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Председник Украјине Петар Порошенко одбацио је идеју федерализације земље. Иступајући на првом заседању новог састава Врховне раде, Поршенко се позвао на жељу свих без изузетка Украјинаца да виде Украјину као унитарну државу.

Петар Порошенко се одрекао Донбаса јавно. Пред пуним скупом посланика новог сазива, пред десетинама камера локалних и страних медија он је изјавио да свих сто одсто становника Украјине подржава унитарно уређење државе. Тако скоро 7 милиона људи који живе у Доњецкој и Луганској области и који су недавно гласали за формирање назависних република, Петар Порошенко је једноставно искључио из састава Украјине. Он својим рукама руши јединствену државу, сматра директор Центра за политичку анализу Павел Данилин.

- Одустати од федерализације Украјине и паралелно предузимајући рестрикционе, казнене, војне мере против Донбаса, Порошенко фактички подвлачи да не сматра Донбас делом Украјине. Тачније Кијев се већ одавно помирио са тим да Донбас није у саставу Украјине. Ова администрација чини све да разори државу. Како би се западно од Русије формирала црна рупа која ће у многоме одвраћати и Русију, и ЕУ.

У свету постоји много држава са федеративним уређењем. Русија, САД, Немачка, Индија, Бразил, Мексико, Швајцарска, Аустрија – у саставу тих федерација одлично коегзистирају различити субјекти на основу признања и поштовања њихових права од стране централне власти. Али кијевским властима такав сценарио не одговара, истиче директор Института за политичка истраживања, члан Друштвене коморе Сергеј Марков.

- У Украјини сада постоји терористичка влада која не жели да се мири са постојањем једнаких права код различитих људи. Пошто се претпоставља реализација ултранационалистичког сценарија у Украјини, Донбасу се не нуди да уђе у састав Украјине са руским језиком са једннаким правима и мирним путем, већ се Кијев нада да ће освојити Донбас.

Није пошло за руком да се питање затвори војним путем – Кијев је решио да крене економским. Указом председника Украјине у Донбасу су прекинуте исплате пензија и социјалних доприноса старцима и инвалидима. Замрзнути су рачуни у банкама физичких и правних лица. У регион се не довозе намирнице и лекови. Опасност од хуманитарне катастрофе само подстиче кијевске власти да пооштре блокаду, каже политиколог Михаил Ремизов.

- Сада у Кијеву влада двоструки однос према проблему Донбаса. Са јесне стране, тамо се радују, на пример, што Донбас више не гласа. Јер то је предоредило између осталог састав актуалне Врховне раде. Са друге стране, тема реванша није напустила украјинску политику. Кијев је оријентисан на војно решење источног питања, Као елемент тог војног решења разматра се и блокада. Украјинска политичка класа рачуна да Донбас неће изаћи на крај са економским, административним, организационим проблемима, који ће бити везани за ту блокаду.

Али методе које је одабрао Кијев иду само на руку младој самопроглашеној Луганској и Доњецкој независној републици. Украјинске валсти саме одсецају Донбас од Украјине, кидају све везе. Временом тешкоће ће бити превладане, живот ће ући у своје токове. Али становници Донбаса, ма каквим политичких погледа се придржавали још јуче, више никада неће моћи да опросте и поверују Кијеву, који их је свесно осудио на страдања.

Татјана Табунова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут