Сигнал из Фегусона, или ледени брег демократије

30-11-2014 12:58:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Догађаји, који су за собом повукли „кризу из Фергусона“ – само су врх леденог брега. Ово је сигнал целом клупку системских проблема, који су се накупили у америчком друштву, уверени су експерти. Ситуацију у предграђу Сент-Луиса државни органи су успели да стабилизују уз помоћ националне граде. Да ли је ово трајно решење?

Нереди у америчком граду Фергусон, држави Мисури, почели су 25.новембра. Разлог за још један талас незадовољства је одлука суда: полицајац Дерен Вилсон који је у августу упуцао тинејџера Мајкла Брауна, афроамериканца. Овог пута се случај није завршио на Фергусону. Масовне демонстрације су биле одржане у 37 држава САД и у великим градовима Њеујорку, Филаделфији, Атланти. Крајем недеље ситуација се, чини се стабилизовала. Али, житељи Фергусона су изјавили да су спремни за нове таласе протеста.

Криза у Америци одавно зри. Тако да је релативно мали догађај (ако узмемо у обзир обим државе) постао катализатор процеса, који је полако тињао у друштву. Очигледно је да овај проблем расне неравноправности веома оштар. Ово говори о томе да САД, које, чини се промовишу мир и демократију по читавом свету, ипак нису успеле да изађу на крај са сопственим проблемима унутар државе, изјавио је званични представник министарства иностраних послова Александрар Лукашевич:

-
Људи, који су покушали да изразе свој грађански став, наишли су на оштри отпор полиције. Овако масовна експлозија народног негодовања и непропорционална реакција правних органа поново потврђују да се не ради о изолованом инциденту, већ о системској бољци америчке демократије, која не може да одговори на дубоки расни раскол, дискриминацију и неједнакост.

Председник САД је принуђен да призна да се проблем не тиче само Фергусона, већ и целе Америке. А данашњи протести и акције- то је још један знак за администрацију председника: неопходно је нешто мењати, говори професор Државног универзитета Санкт Петербурга Александар Кубишкин:

- То је веома озбиљан сигнал и за демократе и лично за Барака Обаму. За њега то носи и некакву личну нијансу, зато што је он први председник САД расно-мешаног порекла. И наравно, Американци азијског и латино-америчког порекла су велики изборни ресурс за демократску партију и лично за Обаму. И свако заоштравање противречја унутар демократског блока, наравно игра пре свега на карту републиканаца.

Након убиства Мајкла Брауна у августу ове године, полицајци су убли још 14 тинејџера. И све ове чињенице и садашњи протести само су врх леденог брега. Без обзира на масовне протесте, водене топове и гумене метке, протести не престају. И судећи по свему, лако се може десити да се руководство државе неће лако изборити са незадовољним грађанима. А проблем Вашингтона није само онај са сопственим народом, већ и проблеми са Европом, Русијом и читавим светом.


Игор Силецки,