Преговори или игра глувих телефона?

30-11-2014 12:02:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy/ vosto |


Амерички експерти су забележили активност у лабораторији за производњу оружаног плутонијума у нуклеарном центру Јонбен на северозападу Северне Кореје, каже се у извештају експерата Корејског института при америчком универзитету Џон Хопкинс.

Ово је више него добра вест за САД. Акције Пјонгјанга – још један су повод за Вашингтон, говорећи о севернокорејској претњи, да предузме кораке у правцу ширења свог присуства у азијско-пацифичком региону (АПР), зашта је он заинтересован у контексту сукоба са Кином у овом региону, сматра специјалиста за Кореју Института за Далеки Исток РАН Ким Јен Ун:

Напета и неизвесна ситуација у региону у потпуности одговара САД, јер омогућава Вашингтону да оправда своје присуство и стално војно нагомилавање у региону. Ако би Америка заиста хтела да смањи напетост у АПР, управо обнова шестостраних преговора би помогла да се крене са тим. Али, за то је потребно ићи на компромисе. САД су смислиле сада тзв. „стратегију стрпљења“ у односу према Северној Кореји. Судећи по свему, њен циљ је да се сачека потпуна капитулација садашњег режима Северне Кореје.

Међутим, јужнокорејски експерт из сеулског Института за политичка истраживања (The ASAN Institute for Policy Studies) АН Сон Гју за напетост у региону склон је да оптужи Пјонгјанг. Северна Кореја својим наставком рада на развоју свог нуклеарног програма, примећује он, ствара само нове тешкоће на путу обнове шестостраних преговора:

За њихову обнову, Северна Кореја би требала бити савеснија у испуњавању раније преузетих обавеза. Пошто она, без обзира на низ међународних споразума, наставља да прети међународној заједници изводећи нуклеарна и ракетна тестирања, обогаћује уранијум и развија свој нуклеарни програм, иако се раније обавезала да обустави сваку активност. Зато је нејасно, о чему се под каквим условима може договарати. Северна Кореја периодично демонстрира спремност на обнову дијалога, али при томе ништа не предузима. На крају, то ствара немогућим стварни напредак у политичком дијалогу са Пјонгјангом.

Са своје стране у Русији сматрају да мере војног карактер, предузете у оквиру војне алијансе САД, Јужне Кореје и Јапана, имају отворено непропорционални карактер војној опасности. О томе је изјавио амбасадор за специјалне мисије МИП РФ Григориј Логвинов. По његовим речима, у Русији рачунају „на озбиљне узвратне кораке САД и њених савезника“. „Не треба постављати очигледне непроходне и неприхватљиве предуслове“, нагласио је он. Ову изјаву коментарише руководилац корејског програма Института за економију РАН Георгиј Толораја:

- Ситуација у региону је сада таква, да тренутно и безусловно отрицање Пјонгјанга од нуклеарног програма изгледа маловероватним. Али, обнова шестостраних преговора могла би зауставити даље усавршавање нуклеарног програма Северне Кореје. Ипак, САД и Јужна Кореја не иду на то без предходнох испуњења услова од стране Пјонгјанга. Тј. још до почетка преговора Вашингтон и Сеул покушавају да натерају свог опонента да уради оно што, у суштини, треба да буде резултат преговора у шестостраном формату. Мислим, да би се дошло до прогреса, Американци и Јужнокорејанци треба да ревидирају садашњи приступ и смање захтеве Пјонгјангу и започну диалог без свих услова. То ће помоћи да се превазиђе подозрење руководства Северне Кореје и реално снањи градијус војне напетости у региону.

Прошле недеље, у руску престоницу стигао је специјални изасланик севернокорејског лидера Цој Рен Хо. На крају посете, Москва је добила уверавања од Пјонгјанга о спремности на дијалог по питању корејског нуклеарног проблема без било каквих предуслова, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Министар је нагласио да Русија очекује позитивни резултат, ако шестострани преговори буду настављени.

Татјана Хлоњ