Нови поглед на Украјину или велика сила прагматизма

30-11-2014 08:49:43 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Шест година – такав рок је одредио председник Украјине за припрему земље за ступање у ЕУ. Према мишљењу Петра Порошенка, за то време Кијеву ће поћи за руком да достигне стандарде који одговарају захтевима ЕУ и НАТО-а. Експерти називају ове изјаве обичним пи-аром. А европски политичари признају да аква Украјина јединственој Европи и алијанси није потребна. Али самом Порошенку из неког разлога то не говоре.

Двадесет пет милијарди долара годишње. Толико ће коштати ЕУ издржавање новог члана као што је Украјина, израчунао је премијер Мађарске Виктор Орбан. И Европа се изненада замислила: да ли јој је потребан такав члан?

До недавно Брисел је учтиво подстицао све евроинтеграционе изјаве Кијева. Али пошто је изречена цифра, одсуство реакције могло је да буде неправилно протумачено. И реакција је уследила. Тешка артиљерија у лику Франка-Валтера Штајнмајера, чинило би се, требало је да охлади жар Украјинаца. Немачки шеф дипломатије је јасно ставио до знања: ни у ЕУ, ни у НАТО-у Украјину не чекају у догледној будућности. Али Порошенко је глув за европске сигнале: он потребне информације добија, очигледно, из космоса. Или пре из Вашингтона.

Између осталог, 25 милијарди – то је цифра ако се не рачунају губици које сноси ЕУ због антируских санкција везаних за Украјину и узвратних мера Москве. ЕУ неће пожелети да троши такве паре – тим пре што она још није преварила своје проширење, сматра руководилац одељења за међународну политику мађарског листа Мађар Немзет Габор Штир.

Придруживање Украјине ЕУ није реално. Може се о томе сањати, али Европа за то није спремна. ЕУ до сада „вари“ оне земље које су пре десет година ступиле у ЕУ. Чак у средњорочној будућности нема перспективе за интеграцију Украјине у ЕУ. Као друго, већина земаља неће гласати за сада чак ни за то да Украјина у перспективи може да постане члан ЕУ.

Наведене суме претпостављају најоптимистичнији сценарио за ЕУ. У ствари, ако се узима у обзир актуално стање украјинске економије, цифре се увећавају за ред величине, истиче директор Европског центра за геополитичку анализу Матеуш Пискорски.

Постоје прорачуни који говоре о томе да је неопходно сада за спас украјинске економије уложити суме од око 60 и пак 80 милијарди евра. Зато није реално чак водити преговоре о ступању Украјине у ЕУ. Врло јасно је то рекао у последњем интервјуу министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, који, како ми схватамо, представник је оне земље која доноси политичке и финансијске одлуке у ЕУ. Зато сваки разговор украјинских политичара о могућем ступању Украјине у ЕУ јесте само пи-ар и нема ништа заједничко са стварношћу.

Резимирајући резултате, још једном се чудимо великој лековитој снази прагматизма. Ефекат од повратка Брисела из сфере идеологије ка грубој реалности, како се очекивало, отрезнио је Европу. Тамо су чак ревидирали своје погледе на унуташње уређење Украјине. Шеф Европског савета Херман Ван Ромпеј сматра да јој је потребна децентрализација или федерализација. Само тако глобално решење по речима ромпеја означије крај војним дејствима у Донбасу. А са Русијом, сматра шеф европских чиновника, време је да се успоставе „корекнти“ односи.

Игор Силецки,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут