Европска Унија има проблем са видом

11-11-2014 08:17:42 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Европска Унија, након избора на територији Доњецка и Луганска 2. новембра, опет намерава да се „позабави“ режимом санкција против Русије. Брисел и Вашингтон су објавили изборе у ЛНР и ДНР незаконитим и супротним са „мировним процесом“ и споразумом из Минска од септембра ове године. Већ је познато да ће ЕУ пооштрити санкције против новоизабраног руководства ЛНР и ДНР. Тј. санкциони списак ће бити допуњен са још десетак имена из Доњецка и Луганска. Министри земаља чланица ЕУ би требало да 17. новембра одлуче на који начин се још може казнити Русија.

Пошто су већ сви у ЕУ уморни од апсурдних санкција, нови шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер је сматрао неопходним да објасни 5. новембра у Бриселу да неће измишљати нове санкције, али их неће ни укинути. Нешто слично је изјавила у Берлину и канцеларка Немачке Ангела Меркел. „Ми бисмо желели да укинемо санкције, али имајући у виду садашњу ситуацију, то ми се не чини могућим“.

У било каквим другим околностима за позиције ЕУ, у принципу, могло би се наћи рационална веза. Чак и натегнута. Да је Украјина испунила пунктове Минског протокола од 7. септембра: почела повлачење тешке артиљерије, обуставила бомбардовања и гранатирања градова Донбаса, рушење електостаница, школа и болница. Али ништа слично се не дешава. Управо од ватре украјинске националне гарде од почетка септембарског примирја у Доњецку и у Луганску погинуло је већ 400 цивила, док на украјинској страни нема жртава међу мирним грађанима.

Европска унија није реаговала ни на гранатирање школе у Доњецку 5. новембра од стране кијевских снага. Погинула су два ученика, док је шесторо тешко рањено. И све то се десило за време режима прекида ватре. Да се тако нешто десило у Европи, бука би трајала месецима. Одсуство реакција из европских престоница на ову крваву драму – не може се назвати чак ни цинизмом, већ отвореним богохуљењем. Организација за права човека „Међународна амнестија“ назвала је гранатирање и погибију деце „ратним злочином“ и затражила хитну темељну истрагу.

Уместо дијалога, непрестано нам упућују ултиматуме, уништавају нам домове, убијају наше мајке, жене, децу и при томе траже да прихватимо „правила Кијева“ и организујемо „његове изборе“ под нишаном његових тенкова и пушака, само што нисмо сами себи ископали гробнице, изјавио је нови председник ЛНР Игор Плотницки.

Ми ипак остајемо суседи са Украјином. Глупо је одржавати војно стање са суседима, када можемо имати и политичке и економске односе и од тога имати користи сопствени народ. Ми смо увек били спремни за дијалог са Кијевом.

Стиче се утисак да ЕУ неко диригује, а Русију и лично председника Владимира Путина упорно проверавају на снагу и издржљивост, сматра професор Академије за државну управу при председнику РФ Владимир Штољ. Овде одавно није важно шта ради Москва, већ какве провокације јој се могу добацити преко Кијева.

Само питање нових санкција и допунски притисци изгледају апсурдним са тачке гледишта елементарних норми дипломатије и узајамних односа између држава, сматра Штољ:

- У политици је недопустиво тако се понашати. Земља изјављује да неће допустити никакав спољни диктат у односу према себи и одмах почињу тестирати њену „снагу“: колико се њене речи поклапају са стварним стањем ствари? Русија неће имати никакве могућности да се понаша другачије, чак и ако би она то хтела. И, осим тога, гласање у Доњецку и Луганску – то није избор Москве, већ избор народа тих република.

Колико пута се могу понављати исте грешке, провоцирати Москва и уводити савршено ирационалне, послате са друге стране океана, санкције, изјавио је у Европском парламенту посланик британске Партије независности Уједињеног краљевства Најџел Фараџ:

- На дугој листи неуспеха и грешака спољне политике ЕУ последњих неколико деценија, укључујући бомбардовање Либије и покушаја наоружања сиријских побуњеника – савршено је непотребно провоцирати руског председника Владимира Путина. Империја ЕУ која стреми ка експанзији саопштила је о својим правима на територију Украјине још пре неколико година. Како би још више заоштрили ситуацију, неке чланице НАТО такође су почеле да изјављују како би желели видети Украјину у НАТО. Ми смо отворено изазвали бунт у Украјини и свргавање законитог председника Виктора Јануковича. То је изазвало природну реакцију Владимира Путина. Порука читаве ове приче је: Ако дотичете руског медведа палицом у бок, не треба се чудити што он реагује на то.

Још једно у низу заседање тростране Контакт групе за Украјину са учешћем представника ДНР и ЛНР, Русије и ОЕБС-а може бити одржано кроз три недеље, саопштили су данас у Донбасу. „На следећем састанку у минском формату представници република ће предложити нову редакцију Минског протокола. То је неопходно имајући у виду да га је Украјина једнострано анулирала, укинувши законе о посебном статусу Донбаса и о амнестији,“ - појаснили су лидери самопроглашених република. Све су прилике да је Кијев, који је извео прегруписавање и наоружавање војске на истоку, готов да коначно прекине примирје.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут