Косово и Европска мисија владавине корупције

11-11-2014 08:15:45 | | Глас Русије, фото: AP/Visar Kryeziu/ vostok.rs |


Руска верзија пословице „Сто бабица, килава деца“ гласи „ У седам дадиља дете без ока“. И како је недавно било примећено у доброј руској комедији, код четрнаест дадиља дете остане сасвим слепо. Европска мисија у области владавине закона на Косову (ЕУЛЕКС) садржи представнике скоро 30 земаља, при томе они који се брину о вечитом европском "newborn" и сами имају проблема са видом, у низу случајева очигледно плаћене добрим парама.

Публикације косовске штампе, као и откровења (сада већ суспендоване) тужитељке ЕУЛЕКС-а Марије Баме, сведоче о интересантним диловима са правосуђем. На пример, у случају против утицајног политичара Азема Суље, чије име се везује за организовани криминал, испитивање једног од кључних сведока из неког разлога забранио је заменик главног тужиоца ЕУЛЕКС-а Џонатан Рател. Рецимо, бивши судија ЕУЛЕКС-а Франческо Флори добила је 270 хиљада евра за ослобађање човека који је издржавао казну за троструко убиство, мада га није ослободио, при томе главни тужилац Мисије Јарослава Новотна блокирала је истрагу против судије, мада је имала на рукама доказе о његовој корумпираности.

ЕУ се узвртела и очигледно именоваће независног правног саветника који ће проверити хипотезе. Сама чињеница корупције не чуди, изјавила је нашем дописнику бивши посланик косовског парламента и представник Европског покрета Срба на Косову и Метохији Рада Трајковић – али чуди размах. Према речима госпође Трајковић, око 20 судија и тужилаца ЕУЛЕКС сумњиче се за корупцију, при томе у врло гласним случајевима. На пример, у случају бившег терористе и министра Фатмира Лимаја, захваљујући којем је косовски буџет смршао за 900 хиљада евра.

- ЕУ сада мора суштински да финансира две мисије. Оне која је потрошила више милиона евра и која је задужена на успостављању правног поретка на простору Косова и Метохије и ове која би била контрол о р рада ЕУЛЕКС. Н ајвећа опасност је што је кредибилитет мисије ЕУЛЕКС и ЕК потпуно компро м итован и код локалне заједнице и на глобалном нивоу. Мислим да ЕУ треба да буде свесна тога и да приђе редизајнирању ЕУЛЕКС уз учешће мисије УН. Само ново тело би донекле вратило поверење у међународне мисије.

Ако бар део података буде потврђен, афоризам руског писца Салтикова-Шчедрина очигледно постоје у божјем свету места где су сва времена прелазна може мирно да се припише Косову. Тим пре што овде већ пола године не могу да формирају владу, а ако се узме у обзир недавна изјава амбасадора САД у Приштини Трејси Џејкобсон о томе да у „земљи“ постоје „традиције корумпираних политичара“, може се претпоставити да локални функционери не могу да се договоре не само из политичких разлога, већ и због личних интереса. Нажалост, у нашим крајевима политика и личне ствари одавно се одлично слажу, истиче у вези са тим Рада Трајковић.

- Тачи свакако жели да се задржи у власти и да заштите себе кроз институционалну позицију од многих процеса. Тачи и његови људи су свакако у врху истраге о злочинима ОВК. Са друге стране, Иса Мустафа је један слаб политички лидер који има корупцију на локалном нивоу и жели да се дистанцира кроз институционално позиционирање од тог локалног нивоа одговорности. Албанско руководство у Приштини има огромни корупционашки капацитет, тако да неизвесност, нажалост, и даље јесте будућност простора Косова и Метохија.

Тимур Блохин,