70. година касније: фашизам поново маршира Украјином

10-11-2014 09:42:46 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Gleb Garanich/ vostok.rs |


Све што се дешава данас у Украјини резултат је пропаганде фашизма која је започела после распада Совјетског Савеза. Земљу треба поново ослободити од фашиста. И треба то чинити не чекајући да они залију земљу крвљу.

Пре 70. година Украјина је била ослобођена од фашизма. Али сам фашизам као идеологија није био уништен. И данас се он враћа у Украјину у виду политичке реалности. Низ година чинило се да после трагичних догађаја 20. века повратак фашизма у Европу и уопште у земље бившег СССР, просто је немогућ – превише много жртава и патњи је донела ова идеологија. Такође и претпоставка о могућој појави ентонационализма у мултинационалној и мултикултурној земљи, каква је била постсовејтска Украјина, била је једноставо смешна.

Свако ко зна историју 20. века и прати ситуацију у Украјини, пита се: како је то уопште могуће? Јер очигледно је да распиривање мржње и хушкање Украјинаца није могло да доведе до трагичних последица. У првом реду за саме Украјинце: у земљи бесни грађански рат, и није далеко његов жалосни крај – потпуно уништење државности. Рекло би се надреалност, мада то је реалност коју видимо сваког дана. Како би се схватило оно што се дешава и прогнозирала будућност, треба се вратити у недавну прошлост у којој су се управо рађали бацили ове болести која сада тресе читаву Украјину и која може да доведе до њене погибије.

Препород злочиначке и агресивне идеологије почетком 21. века у срцу Европе није епизода, то је процес и као такав он има своју структуру и динамику.

Ради се о томе што украјинска стварност и део украјинске историографије разишли су се и живе независно једна од друге. Колаборационисти који су одбегли из земље заједно са фашистима прешли су океан и створили јак са финансијске тачке гледишта лоби, он је и понудио сопствену верзију историје. Верзију која нема ништа заједничко ни са украјинском стварношћу, ни са интересима народа ове земље.

Читав трагизам савремене Украјине састоји се у томе што уместо да се адекватно оцењује ова „историја“, земља после стицања независности дозволила јој је да се утврди на својој територији. Заједно са репатриантима из САД, Канаде и других земаља, у државне органе, универзитете и медије дошло је све то на шта је Европа, чинило се, требало одавно да заборави. На украјинским универзитетима, у штампи, па и у Врховној ради вођена је отворена пропаганда фашизма, а сви претходни и тренутни неуспеси политичара који се баве махинацијама објашњвани су деловањем „туђина“ на земљу: Руса, Јевреја, Пољака, Мађара или Румуна.

Новом таласу украјинских „мислилаца“ пошло је за руком да за 20 година формирају и уведу у свест друштва „историју“ према којој Црвена армија не само да никога није ослобађала, већ је и била зло – горе од фаизма и бандероваца. И како показује крвава историја последњих месеци, ова социолошка техника је успела да преврне мозгове многих Украјинаца до те мере да су спремни да убијају и пљачкају своју браћу у им еоних који су пре 70 година зверски уништавали њихове очеве и дедове.

Народи Европе, од којих многи до данас лече ране рата, не треба да гледају на све то без чврсте одлучности и да допусте нову трагедију. Украјину треба поново ослобађати од фашизма, и то треба чинити управо сада, не чекати док они залију земљу крвљу.

Ускоро Европа и пре свега Русија, мораће да лече братски народ од човекомрзачке куге.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут