Нови Дамоклов мач се надвио над Србијом

09-11-2014 12:57:25 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Над србском државом надвио се нови Дамоклов мач! Западу би на овоме и Гебелс позавидео! Под таквим називом на сајту facebookreporter.org изашао је чланак научног сарадника Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Ане Филимонове.

Реч је између осталог о заседању Трилатералне комисије у Београду и оптужби Србије од стране правобранилачке организације Амнести Интернешнл. Како се сазнаје, трилатерална комисија је затражила од Србије да тражи у земљи све који иступају против политике Запада. То је један од главних услова ступања у ЕУ. Ана Филимонова објашњава у чему је поређење са политиком једног од главних идеолога нацистичке Немачке Јозефа Гебелса.

- То поређење је умесно овде пре свега у погледу рада са идеологијом, са националном самосвести. Овде Запад, попут нацистичке Немачке, покренуо је све ресурсе како би се обрачунао са србским народом коначно. Очигледно самим тим желе да заврше ствар коју је започела нацистичка Немачка. Већ одавно Србија у том виду у којем сада постоји, и србски народ у тој матрици националне самосвести коју поседује, препрека је за западни фактор. Западни идеолози делују још методичније, не заостављајући се ни на један дан. Индикативно је да се заседање трилатералне комисије одвијало после посете председника Русије Владимира Путина Београду. Заседање овог снажног наднационалног органа је било приређено поводом одласка руског лидера како србска власт, не дај Боже, не би почела да се колеба, како се ни на који начин не би предомислила да иде путем евроатланских интеграција. Зашто је то сада потребно Западу? Многе прогнозе говоре о томе да је новембар-децембар за земљу време социјалне кризе. И управо у то време, како се сматра, најудобније је угушити Србију.

Али засадање Трилатералне комисије је само пола невоље. Поменули смо међународну правобранилачку организацију Амнести Инернешнл која се иступила у Србији са јасним захтевом: Влада Србије треба да предузме мере неопходне за спречавање некажњености за злочине по међународном праву – ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, који је за време рата 90-их година извршла србска армија и полиција. Ану Филимонову је зачудио тај захтев.

- Чинило би се, ова велика организација је позвана да штити људска права. Не сећам се упечатљивих наступа Амнести Интернешнл поводом прогона Срба из Српске Крајине 1995. године, који је, као што се зна, био највећи у Европи. Правобраниоци се не оптерећују истрагом оних злочина које су извршили команданти ОВК, мада управо сада се појављују материјали који разоткривају одузимање органа од живих Срба, који су затим слати у Саудијску Арабију. Зашто се то дешава? Очигледно они се боје. А боје се управо тога што иза свих тих злочина стоје врло високи покровитељи. И то чак нису западни политичари, већ НАТО. Управо северноатлантска Алијанса је покривала припаднике ОВК. Зато бисмо хтели да скренемо пажњу сличних правобранилачких организација на праве злочинце, да се концентришу на реалне злочине који имају карактер геноцида, кршења закона рата.

Григориј Соколов,