Грузија на рубу грађанске конфронтације

09-11-2014 02:35:30 | | Глас Русије, фото: AP/Sergey Ponomarev/ vostok.rs |


У Грузији се десила озбиљна политичка криза, коју је изазвало отпуштање министра одбране Ираклија Аласаније. Према мишлењу експерата, ситуација се уклапа у логику Мајдана, те може да прерасте у грађански рат.

Увече 4. новембра грузијски премијер Ираклиј Гарибашвили је отпустио Аласанију за политизацију истраге предмета о корупцији у министарству одбране. Сам Аласанија је то назвао нападом на евро-атлантски избор Грузије, позвавши прозападне политичаре да се уједине да би се супротставили проруским снагама и влади.

Узимајући у обзир догађаје последње недеље, акције Тужилаштва према припадницима нашег ресора, желим да једнозначно изјавим о присуству у томе политичке подлоге. То појачава моју бојазан да је реч о усмереном нападу на Министарство одбране, које је карика између Грузије и НАТО-пакта и ЕУ.

Странка Аласаније Наша Грузија – Слободни демократи напустила је владајућу коалицију Грузијска машта. Месна штампа пише да су у знак подршке предали пуномоћја неки грузијски амбасадори и представник земље у НАТО-у Леван Долидзе. Солидарност с Аласанијом су испољили државни министар за питања европске и евро-атлантске интеграције Алекси Петриашвили и министар иностраних послова Маја Панџикидзе, која сматра да је реч о промени политичког курса.

- Одлучила сам да напустим положај министра иностраних послова. Такође напуштам политичко удружење Грузијска машта. Без лажне скромности могу да кажем да је наш тим учинио на спољнополитичкој сцени оно, што је било максимално могуће. Ми смо чврсто стајали на положају заштите европских и евроатлантских вредности. Међутим, данас су наша достигнућа и наши успеми угрожени.

Политичка кризу у Грузији је изазвала забринутост на Западу, што је потпуно разумљиво: ако иза слободних демократа бившег министра одбране владајућу коалицију напусти Републичка странка, коју називају последњим бедемом Запада у грузијском парламенту, моћи ће се озбиљно говорити о промени спољнополитичког курса земље. Експерти нису спремни за детаљније дугорочне прогнозе, али сматрају да је данашња спољнополитичка криза била програмирана још у доба Саакашвилија. То је мишлење, наример, бившег председника Парламента Грузије, лидера странке Удружени демократски покрет Нино Бурџанадзе.

- У Грузији је озбиљна политичка криза. То није ни чудо, узимајући у обзир да је Саакашвили прихватио модел парламентарне републике, за који земља апсолутно није спремна. Тај модел ствара за Грузију озбиљне политичке проблеме. Данас видимо да је „Грузијска машта“ изгубила већину у парламенту. Без подршке они не могу да усвоје ниједну одлуку. У Грузији је такође криза власти. Министар одбране је изјавио да истрага корупционих предмета торпедира идеју европске интеграције земље. За њим је отишао читав његов тим. Чини ми се да је министар одбране, који је данас лидер проамеричког курса, одлучио да искористи искуство Саакашвилија, те подигне антируску заставу, јер би она омогућила његово пењање на грузијски политички олимп, одакле може да дуго плаши људе, демонизирајући Русију, те заводи илузорном могућношћу учлањивања у НАТО и ЕУ.

Бивши председник парламента сматра да акције странке суспендованог министра одбране Ираклао Аласаније су сличне припреми грузијског Мајдана, на чему странка Саакашвилија ради већ давно. Било како било, земљу, према мишлењу Бурџанадзе, вреба озбиљна опасност. Ако власти не предузму озбиљне кораке ради отклањања кризе, Грузију чекају тешка грађанска конфронтација и трагична судбина Украјине.

Сергеј Дуз,