Техеран – „шесторица“: ново цењкање

09-11-2014 02:33:02 | | Глас Русије, фото: AP/Vahid Salemi/ vostok.rs |


Преговори о иранском нуклеарном програму ступају у критичну фазу. Како је саопштио званични представник руског МИП Александар Лукашевич, после сусрета у петак у Бечу политичких директора шесторице дискусије ће бити пренете у Оман.

9. новембра ће тамо почети серију сусрета г-ђа Кетрин Ештон, која је напустила положај шефа дипломатије ЕУ, али и даље учествује у преговорима с Иранцима у својству представника ЕУ. 11. новембра у Маскати ће бити одржана пуновредна рунда преговора шесторице с Ираном.

Према резултатима тих сусрета моћи ће се схватити, шта треба очекивати од последње рунде, која мора да буде одржана 18. новембра у Бечу. Заменик шефа руског МИП Сергеј Рјабков, који такође учествује у дискусијама у Бечу и Маскати, сматра да се „шансе за постизање главних резултата повећавају“.

Међутим, уочи кључних сусрета техерански политичари су огласили низ идеја. Заменик шефа иранског МИП Маџид Тахт-Раванчи сматра да Запад мора да усвоји „тешку одлуку“, односно, истовремено укидање свих западних санкција пре 24. новембра. Идеја САД о постепеном њиховом слабљењу није прихватљива, - каже он. Са сличном изјавом је иступио шеф комисије за националну безбедност и спољну политику парламента Алаедин Боруџерди „без хитног укидања санкција неће бити ни споразум“.

Истичући максималне захтеве, Техеран уједно спрема повлачење на умеренији положај, - убеђен је научник Центра међународне безбедности ИМЕМО РАН Петар Топичканов.

- Компромис може да буде постигнут не на тим условима, већ на условима постепеног укидања санкција. Односно, Техеран има могућност за повлачење, те је могуће да ће успети крајем новембра да се договори о продужетку споразума с шесторицом на условима постепеног укидања санкција.

О томе, на који положај Техеран је спреман да се повуче, јасно је из изјаве шефа МИП Ирана Мохамада Џавада Зарифа. Он је недавно истакао да се Иран слаже да потпише коначни уговор о нуклеарном програму с шесторицом међународних посредника, ако они званично признају право Ирана да има мировну нуклеарну енергетику.

Поред тога ће иранска делегација, без сумње, инсистирати на приметним корацима по питању санкција. Међутим, како истиче Петар Топичканов, шансе за за слабљење ограничења пре условног новембарског термина нису велике.

- Направити за Иранце уступке пре тога, када они преузму обавезе или потпишу следећу варијанту споразума, мислим, нико неће пристати. Слабљење санкција могуће је, када Иранци ставе потписе и преузму обавезе за даље кораке у ограничењу свог нуклеарног програма и стварању транспарентнијег режима око тог програма.

На позадини тога су стигла саопштења о гесту помирења Вашингтона. Раније су Американци инсистирали да би период укидања свих санкција заузео више година. Данас, пише Иран Дејли, администрација САД је дала нову идеју о могућности брзог заустављана једног дела санкција са перспективом њиховог даљег укидања.

Како објашњава издање, антииранске једностране санкције САД имају 2 категорие: санкције Конгреса и администрације. Последња врста санкција може да буде укинута доста брзо, а то не може са санкцијама Конгреса. Идеја, према Иран Дејли, састоји се у томе, што Бела кућа својом наредбом спречава деловање мера Конгреса. Затим покушава да убеди конгресмене да почну њихово укидање. При томе је свима јасно да када Сенат почне рад у јануару у новом саставу, са републиканском већином, то ће бити много теже... Иранцима као да ставе на знање: боље да размислите о томе, што ми нудимо данас.

О чему мора да размисли Техеран? Испало је да између осталог о заједничкој борби са САД-ама против терориста „Исламске Државе“. Према Вол Стрит Ђорнал, још у октобру је Обама упутио у вези са тиме тајну посланицу духовном лидеру Ирана ајатоли Али Маменеиу. Та тема, без сумње, биће разматрана и у Маскати. Очигледно је да цењкање око иранског нуклеарног програма ступа у нову фазу – као цењкање око будуће конфигурације америчко-иранских односа.