Тешка „Ангара“ монтирана у Плесецку

08-11-2014 06:10:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Тешка ракета-носач „Ангара-5“. чије лансирање је планирано за крај децембра, је монтирана на космодрому Плесецк у Архангелској области, саопштио је за РИА Новости представник министарства одбране РФ за ваздушно-космичку одбрану пуковник Алексеј Золотухин.

„До сада је у техничком комплексу #41 космодрома Плесецк завршена монтажа прве ракете космичке намене тешке класе „Ангара 5“. Борбена послуга Центра за тестирање и примену космичких средстава космодрома је завршила монтажу главног дела, који се састоји од мотора Бриз-М и теретне макете космичког апарата, и њено спајање са ракетом-носачем“, рекао је Золотухин.

Пуковник је рекао да се у потпуности монтирана „Ангара-А5“ налази на транспортном агрегату у монтажном делу блоку за тестирање. Послуга обавља завршне етапе припреме за транспорт ракете на старт ради тестирања.

„Све технолошке операције око припреме за прво лансирање РКН „Ангара-А5“ на космодрому Плесецк се обављају у складу са утврђеним графиком. Лансирање ракете „Ангара-А5“ је планирано за децембар 2014. године“, истакао је он.

Из Роскосмоса су раније саопштили да ће нова ракета-носач „Ангара“ омогућити Русији независан приступ космосу и могућност да се изађе на нови ниво технолошког развоја. Она ће омогућити лансирање тешких космичких апарата, укључујући и оне на геостационарну орбиту. Сви делови нове ракете су домаће производње, а то обезбеђује технолошку безбедност Русије. Поред тога, Ангара ће користити еколошки чисто гориво - кисеоник и керозин.

„Ангара-А5“ ће лансирати све врсте космичких апарата, за чије лансирање је раније коришћен „Протон“. Уз помоћ „Ангара-А5“ ће се одрађивати компоненте будућег руског брода са посадом у беспилотном режиму.