Индија је дала предност израелском оружју у односу на америчко

04-11-2014 07:59:31 | | Глас Русије/ vostok.rs |


САД су поново доживеле пораз. Индија се одрекла куповине америчког преносног противтенковског ракетног комплекса Javelin. Увредљиву победу за амерички војно-индустријски комплекс на индијском тржишту оружја однела је израелска компанија Rafael Advanced Defence Systems.

Савет за куповину наоружања (Defence Acquisition Council) под председавањем министра одбране Индије Аруна Џејтлија (Arun Jaitley) је 25. октобра после дуготрајних дебата одлучио да од Израела наручи 8356 противтенковских ракета Spike и 321 уређај за лансирање. Вредност посла износи 32 милијарде рупија, односно око 525 милиона долара.

Занимљиво је да је предност израелском оружју у односу на америчко дата свега неколико дана након објављеног повећања војне испоруке САД Индији. Велики уговор за продају противтенковских ракета Javelin Индији лично је лобирао министар одбране САД Чак Хејгел (Chuck Hagel). Притом су Американци Делхи искушавали могућношћу предаје технологије за производњу противтенковских ракета. Међутим, у Индији се појавила сумња у то да Американци могу да доставе заиста напредне технологије за производњу наоружања, сматра главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко:

- Политика Индије се састоји у томе да организује производњу на сопственој територији под условима уговора о лиценци. Очигледно је да САД Индији неће пружити такву могућност. Или ће је дати за оне системе наоружања који Делхију нису занимљиви.

Међутим, Израелци су показали сличну спремност за сарадњу. Како је новинарима саопштено из министарства одбране Индије, Израел ће предати технологију производње противтенковских ракета Spike индијском Bharat Dynamics Limited ради организовања производње широких размера. По прорачунима индијских стручњака, за снабдевање 382 стрељачка батаљона и 44 механизоване јединице (382 infantry battalions and 44 mechanised infantry units) биће потребно најмање 40 хиљада противтенковских ракета.

Израел одавно и успешно ради на индијском тржишту оружја. Израелска компанија Rafael Advanced Defence Systems је 2010. године постала прва страна фирма која је учествовала у тендеру за испоруку преносних комплекса противтенковских ракета Индији. Од тада ду индијски војници обавили свеобухватно тестирање Spike и уверили се у њихову ефикасност. Међутим, у фебруару 2014. године планирани посао Индије и Израела су САД покушале да осујете убеђујући Делхи да купи америчке ракете Javelin.

Олга Ивашина,