Космос је могуће освојити само заједничким снагама

01-11-2014 08:45:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Хаварија америчко-украјинског космичког брода 29. октобра поново је потврдила очигледну истину: космос је могуће освојити само заједничким напорима различитих земаља.

Ракета-носач Antares, која је експлодирала заједно с теретним бродом Cygnus морала је да донесе на МКС намирнице и воду, као и материјале за научна истраживања. У Роскосмосу и НАСА су изјавили да без обзира на ванредну ситуацију они, који се налазе у МКС, биће обезбеђени свим, што је неопходно..

Исти дан је ракета-носач "Сојуз" с транспортним теретним бродом "Прогрес М" лансирана с космодрома "Байконур". После шест сати се она успешно прикључила Међународној космическој станици. Дакле, губитак космичког апарата САД и робе неће утицати на рад посаде МКС. Космонаути су обезбеђени свим, што им је потребно.

Дописни члан Руске академије Космонаутике Циолковски Јуриј Караш је уверен да је сарадња у космосу неопходна, што је потврдила хаварија америчког теретног брода.

- Апсолутно је очигледно да је уједињење различитих земаља у истраживању и освајању космоса, безусловно, добро за све. Друга је ствар, нажалост, да се државе не баш увек руководе тежњом за свеопштим добром. Оне се пре свега брину о сопственим националним интересима. У тим интересима није увек пожељно делити технологије, међу њима и двоструке намене, с другим државама.

Многи експерти сматрају да с обзиром на то да је ракета Antares експлодирала практично одмах после лансирања, "најповредљивија места" су у овом случају мотори првог степена ракете. Они су произведени у Украјини у конструкторском бироу Јужни на основи још совјетских разрада из 1970-их година. На могућност грешака у украјинским космичким разрадама у вези са слабим финансирањем и општом кризом у земљи скреће пажњу авијациони инжењер, историчар авијације Николај Јакубович.

- Другачије не може да буде, када људи не добијају плату, када су они стално забринути својим животним проблемима. Свакако, дешавају се техничке и конструкторске грешке. Међутим, ове израђевине су већ добро уходане. Глобалних новитета ту нема – супернових техничких разрада, које траже трајно испитивање. Зато је то директно повезано само с економијом. Економија и, вероватно, делује људски чинилац, психолошки.

Почетком априла америчка агенција НАСА блокирала је сарадњу с Русијом. Додуше, с једним изузетком: заједнички рад на МКС планирало се наставити. То је разумљиво: без сарадње с Русијом МКС би требало послати у отпатке, јер је без руских ракета станица недокучива. Пре три године су САД послале у музеј последње "Шатлове". Од тог времена космонаути и астронаути стижу на МКС само руским комплексима "Сојуз".

Већ у току више година САД, ЕУ, Русија, Канада и Јапан тесно и успешно сарађују у космосу. Западни астронаути и руски космонаути одлично коегзистирају на МКС.

Само политичари заостају. Санкције САД, ЕУ и забране украјинских власти за сарадњу с Русијом у космичкој области негативно ће се одразити на плановима освајања Космоса, кажу експерти.

Валериј Агејев,