Позоришне сцене Русије дочекују Златног витеза

01-11-2014 02:16:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Учествују позоришта из Србије и Републике Српске


Само што је у Ставропољу завршен књижевни форум Златни витез, а већ је започео 12. Позоришни фестивал. У њему учествују позоришта из Русије, Белорусије, Србије, Републике Српске и Израела.

Награђивања ће бити изведена у три номинације: монодрама, мала форма и велика форма. О томе како је протицала селекција представа говори директор позоришног форума Златни витез Наталија Полукарова.

- Већ шесту годину нека позоришта играју представе на својим сценама. То је везано за многе ствари. Или из финансијских разлога, или прекасно предају пријаву и више не стижу да дођу у Москву. Зато у многе градове шаљемо свој жири. То је наравно исцрпљујуће. Али ми волимо свој посао.

Треба рећи да сваке године пријава има све више. Сада, како ми се чини, наступио је преломни моменат у историји државе, у основама васпитавања моралности, у образовном погледу, и уопште по питању културе. То се сада осећа по публици. Сада свако бира шта да гледа. Мени се чини да се и међу младима појављују такви преломни моменти. Они су се уморили да се просто забављају. Већ стасавају и схватају да улазе у свет одралских. Осврћу се и схватају да им је потребан неки унутрашњи пртљаг, без којег у животу ништа не могу. Између осталог, код нас ће тој теми бити посвећен округли сто Позориште. Време промена.

Ради се још о томе што је, према речима Наталије Полукарове, Златни витез посебан у плејади фестивала у којима желе да учествују многа позоришта. Он остаје веран својој девизи За моралне идеале, за узвишеност људске душе. Строги критеријум одабира представа за Златни витез је везан за многе моменте који данас постоје у позоришном животу.

- Узимимо, на пример, позоришне експерименте. Лично нисам против експеримената. Али нека се они тако и називају. Не треба мешати експрименталне представе у руску драмску школу! Основе васпитања на класици су просто неопходне. Наравно, не само на руској, већ и страној. Коначно, то не треба да буде далеко од текстова. Често се суочавамо са тим да познати аутор даје идеју редитељу, а он је користи у своје користиљубиве сврхе. Затим идеш у позориште, рецимо на Шекспировог Хамлета, и видиш тамо не Хамлета и не Шекспира. Видиш само редитеља.

У датом тренутку се одржава московски део позоришног форума. Завршни део уз учешће страних представа ће се одвијати од 24. новембра до 5. децембра. Али страни учесници се већ сада припремају.

- Они зову, питају, занимају се за техничке могућности. Сви су у радном расположењу. Ми већ разматрамо како ће они доћи, како ће монтирати декор. Тако да се надам да ће актуални позоришни форум Златни витез протећи успешно.

Сада да се окренемо балканским учесницима фестивала. "Солунци говоре" је заједничка производња Србије и Републике Српске у извођењу трупе позоришта Академија уметности из Бањалуке. Србију представља монодрама Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну Надежда Петровић о судбини српске сликарке. Шта више, на овогодишњем позоришном форуму Златни витез планира се да буде награђена Ивана Жигон за позоришну поставку Стојте галије царске, чија премијера је одржана у Сава-Центру у Београду 18. септембра ове године. У њој је учествовао председник форума Златни витез Николај Бурљајев.

Григориј Соколов,