Расписан јавни позив за приватизацију Железаре Смедерево

01-11-2014 10:14:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Агенција за приватизацију Србије расписала је јавни позив за прикупљање писама за учествовање у поступку приватизације Железаре Смедерево доо Смедерево, објављено је на сајту ове агенције.

Одлуку о расписивању јавног позива донела је србска влада.

Смедеревско предузеће је у потпуности у власништву државе, а у њему је запослено око 5000 људи. Србија је више пута покушавала да га прода на тендерима 2012 и 2013 године, а главни кандидат за куповину био је руски Уралвагонзавод.

Према наводима србских медија, тренутно је главни кандидат за куповину америчка челичана Esmark Inc, која је потврдила учешће на тендеру. Како је више пута изјављивао премијер Александар Вучић Железара је једно од најпроблематичнијих предузећа у Србији, правећи губитке око 8,5 милиона долара месечно. Претпоставља се да ће будући инвеститор преузети компанију без дугова, који се процењују на око 370 милиона евра и које ће преузети држава.

Од 2003 године предузеће је било у власништву компаније U.S. Steel, производило је губитке и било на ивици затварања. Како би спречила затварање комбината Србија га је у јануару 2012 године купила од корпорације U.S. Steel за симболичну суму од једног долара. Од тада српске власти траже стратешког инвеститора за ово предузеће.

Могућност покретања банкротства или затварања Србија не разматра због социјалног значаја предузећа.