Избори за Раду: историја пребеглица

28-10-2014 12:45:28 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Maksim Blinov/ vostok.rs |


Према резултатима превремених избора за украјински парламент воде Народни фронт актуелног премијера Арсенија Јацењука и председнички Блок Петра Порошенка који су сакупили нешто више од 22% гласова бирача. Поред њих, према прелиминарним резултатима, још четири странке пролазе у Врховну раду, прешавши цензус од 5%.

Неочекивано треће место заузима партија Самопомоћ, коју је формирао градоначелник западноукрајинског града Лавова и која се до данас сматрала регионалним пројектом. По 10-11% добијају Опозициони блок, на чијем списку је много представника раније владајуће Партије региона, и Радикална странка ултрадесничара Олега Љашка. Баткившчина бившег премијера Јулије Тимошенко је доспела у опасну зону, једва сакупивши 6%.

Успех формиране у Лавову партије Сампомомоћ неће посебно променити распоред снага у парламенту. Мада по њеним списковима у Раду доспевају прилично специфичне личности, на пример командир казненог батаљона Донбас Семјон Семнченко. Он је већ изјавио да намерава да представља у парламенту интересе исте те Доњецке области коју је недавно са таквим ентузијазмом бранио од оних који мисле другачије.

Украјински избори су фактички потврдили ону конфигурацију власти која је настала у Украјини после избора Петра Порошенка за председника, сматра шеф комитета Државне думе Русије за међународне послове Алексеј Пушков. Према његовим речима, ми видимо формирање некаквог дуумвирата који представљају председник и премијер. Рад овог дуумвирата, примећује Пушков, ми смо већ могли да видимо: спој више или мање прагматичних корака Порошенка са агресивним антируским, а понекад и отворено шизофреним иницијативама Јацењука. Њихове присталице у парламенту биће основа будуће коалиције, што значи: ништа ново у украјинској политици се неће десити. Сагласан је са прогнозом Пушкова и председник украјинског Центра за системску анализу и прогнозирање Ростислав Ишченко.

Све снаге које се сада нуде бирачима на власти су већ деценијама. Оне су себи смислиле нове називе, али људи су исти. Као друго, то су управо оне снаге које су извршиле преврат у фебруару, чиме је све и почело – економски крах и грађански рат. И оне не планирају да мењају свој политички програм. Оне планирају да ратују и даље.

Оно што се у Украјини назива политичком борбом врло је мало везано за реалну политику. То је борба олигарха за прекрајање сфере утицаја – тако да ће они пре свега ратовати једни против других. Остаје да се надамо да народ на чији рачун се води рат, ускоро ће се отрезнити.

Како би формирали парламентарну већину, нови чланови Раде морају да се договарају. Како истичу посматрачи, резултати избора нагло повећавају шансе Јацењука да остане на челу владе. Тако да је у извесном смислу то пораз Порошенка, који је хтео сам да диктира ко ће постати премијер. Може се рећи да је радикал Љашко изгубио на изборима, није му помогло ни епатирање, а такође је изгубила партија Тимошенко – гасна принцеза изгледа полако излази из моде. А резултат Опозиционог блока експерти оцењују као несумњиви успех. У новој Ради то ће бити једина странка са алтернативним мишљењем. И наравно, њеним представницима неће бити лако.

У сваком случају у Украјини је изабрана најрадикалнија и најрусофобскија Врховна рада у читавој историји, резимирају резултате избора аналитичари. Руско МИП изражава се дипломатичније, али ипак упозорава: увећање присуства националиста у украјинском парламенту ствара опасност за обнову бојевих дејстава на истоку земље.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут