Пол Робертс: Украјински гласали за изборима за Раду за финансијску помоћ САД

28-10-2014 10:39:39 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Бивши помоћник за економску политику министра финансија САД у администрацији Роналда Регана Пол Крејг Робертс назвао је Порошенка и Јацењука "марионетама Вашингтона". Становништво, истакао је политиколог, дало је гласове кандидатима најближим вашингтонском новцу.

Избор украјинског народа одражава његову жељу и даље да добија финансијску помоћ од Вашингтона, изјавио је у интервјуу за агенцију РИА Новости политиколог, бивши помоћник за економску политику министра финансија САД у администрацији Роналда Регана Пол Крејг Робертс.

И Порошенко и Јацењук су марионете Вашингтона и ми можемо да изведемо закључак да је украјински народ изабрао кандидате Вашингтона, – изјавио је Робертс. Дошао сам до закључка да су се избори састојали у привлачењу страног капитала у Украјину и да су Украјинци гласали за двојицу кандидата најближих новцу Вашингтона, истакао је експерт.

Крајње десну партију Свобода чији терористи су, по свему судећи, били главни извор насиља против рускофонског становништва на истоку и југу Украјине, подржава мање од 6% бирача. Напротив, партија свргнутог Јануковича је сакупила 8% гласова. Свобода је била инструмент распиривања уличног насиља, које је довело до краха демократски изабране владе Јануковича. Ипак оних који подржавају Свободу је мање него присталица владе која је захваљујући њеним напорима свргнута, рекао је Робертс.

Две највеће партије имају подршку нешто више од 20% становништва. То није сензационална подршка, сматра Робертс.

Украјинске власти за сада се надају да ће спасити економију помоћу страних зајмова, између осталог из ММФ. Прву траншу од 3,2 милијарде Кијев је добио у мају, другу од 1,4 милијарде почетком септембра. Укупно ММФ је одобрио Украјини 17 милијарди долара за стабилизацију буџета у условима политичке и економске кризе.

У недељу у Украјини су одржани ванредни парламентарни избори. Власти Украјине признале су да не могу да спроведу изборе у поливини изборних округа у Доњецкој и Луганској области због војног конфликта између украјинских снага безбедности и устаника. Праг одазива бирача за изборе у Врховну раду је укинут, зато ће се они сматрати успелим у сваком случају.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут