РФ неће одустати од нуклеарног оружја као чиниоца уздржавања

27-10-2014 10:07:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија данас реално не може да одустане од нуклеарног оружја, јер је оно у данашњој међународној ситуацији једино, шта може да гарантовано осигура њену безбедност, изјавили су анкетирани од стране РИА Новости експерти, коментаришући изјаву председника РФ Владимира Путина.

Шеф државе је изјавио да је Русија спремна да води преговоре о смањењу нуклеарног оружја, али је при томе подвукао раст улоге прицизног оружја и ризик његове примене.

Заменик директора Института политичке и војне анализе Александар Храмчихин је изјавио РИА Новости да Русија не мора да се потпуно отараси нуклеарног оружја, јер је оно једина пуна гаранација њене безбедности у данашњим условима.

Свет без нуклеарног оружја је теоретски добра ствар. Међутим, за нас је ово неприхватљиво пре свега због постојања у САД-у великих количина прецизног оружја – например, крстарећих ракета Томахавк, - рекао је експерт. Осим тога, вреди узети у обзир чинилац других држава с моћним војним и демографским потенцијалом. Према мишљењу Храмчихина, одустајање РФ од нуклеарног оружја би постало за Русију добровољна капитулација. Нуклеарно оружје данас је за многе земље једина могућност одбране, - изјавио је он.

Технологија стварања атомске бомбе постоји већ 70 година, те је немогуће да буде забрањена или непозната. Ако је за САД постојање нуклеарног оружја уз постојање прецизног оружја већ застарело, морално су оне спремне да га се отарасе, за многе земље је оно једини спас, - рекао је Храмчихин.

Генерални директор Центра стратешких процена и иницијатива Сергеј Грињајев је изјавио РИА Новости да Русија не сме да крене путем потпуног нуклеарног разоружавања. У светлу последњих догађаја, међу којима су експанзија НАТО-а на исток, догађаји у Сирији, Ираку и на југо-истоку Украјине, експерт сматра да Русија мора не толико да се разоружа, колико да преуреди наоружање. Данас у читавом свету долази до милитаризације, која се одвија путем усавршавања средстава за разарања: развијају се космичка средства разарања, хиперзвучна авијација, која омогућује бомбардовања у било ком месту планете током неколико сати, - рекао је он. Коришћење таквих средстава за разарања, - подсетио је експерт, нашло је одраза у концепцији глобалног напада у војној доктрини САД. Безусловно, разоружавање Русије у таквој ситуацији није баш право.

Експерт је констатовао – догађаји у Сирији и Ираку су показали да неке врсте руског наоружања не одговарају савременим захтевима. Оружје треба модернизовати да би оно било у складу са савременим захтевима, - закључио је он.