Нацизам ван закона за сва времена

27-10-2014 08:53:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/pasa47/cc-by-nc/ vostok.rs |


Државна дума је усвојила ове недеље у другом читању нацрт закона, који забрањује демонстрацију симболике организација, које су сарађивале са нацистима у време Другог светског рата.

Тај документ уводи кажњавање за пропаганду и јавну демонстрацију симболике колаборациониста: новчану казну у износу до 2 хиљаде рубаља за грађане или притвор у року од 15 дана и до 50 хиљада рубаља за правна лица.

Један од аутора нацрта закона, потпредседник Државне думе Сергеј Железњак је истакао да данас активисти пропагирају екстремистичку и нацистичку делатност уз помоћ атрибута и симбола организација, које су у време Великог Отаџбинског рата сарађивале с фашистима.

Наш је задатак да не би мрка куга заразила Европу. Ми у Русији имамо чврсту историјску меморију. Свакако, морамо чврсто спречавати покушаје изједначивања с нацистима, коришћење њихових симбола, атрибута, њихове идеологије за своју делатност.

Између осталог, то обухвата покрете, који користе симболику и атрибутику Организације украјинских националиста (ОУН) Степана Бандере. Како је познато, они су играли велику улогу у државном удару у Украјини. Уствари је радикал-национализам, фашизам оромна опасност за уставно уређење и безбедност државе. Међутим, ти неонацистички покрети уживају у Украјини покровитељство власти. То је апсолутно неприхватљиво, - изјавио је шеф МИП РФ Сергеј Лавров.

- Уз пуно повлађивање власти ти екстремисти марширају под неонацистичким, а чак и фашистичким паролама и заставама, те пропагирају идеологију, која је била призната злочиначком на Њурнбершком процесу. Ту спада и објављивања 14. октобра Даном заштитника Отаџбине у вези са тиме, што је то дан основања ОУН-УПА.

Поставља се неколико питања: зашто на Западу затварају очи на препород радикал-национализма близу њихових граница? Или је таква појава у Украјини део плате за њену „демократизацију“? Или се Запад спрема да ревидира одлуке Нирнбершког трибунала?

Такозвана „Украјинска устаничка армија“ је била формирана 1942. године као борно крило Организације украјинских националиста. Они су деловали не само на територији Украјине. У Белорусији су бандеровци учествовали у многим злочинима против цивила. Трагедија Хатина је на њиховој савести. УПА је учествовала у уништавању јеврејског становништва. Волински покољ 1943. године, током којег су украјински националисти истребљавали пољско цивилно становништво, сејм Пољске је 2009. године својом наредбом одредио као злочин са знацима геноцида.

Зато покушаји херојизације УПА и њених лидера – Степана Бандере и Романа Шухевича морају да добију праву оцену не само у Русији, већ и на Западу.

Низ друштвених организација је упутио министру иностраних послова Сергеју Лаврову упит о објављивању УПА ван закона на међународном нивоу.

Валериј Агејев,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут