Љермонтов, Србија и руски туристи: песник Кавказа се враћа на Златибор

23-10-2014 06:55:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


„Ваздух је тамо чист, као молитва детета“- писао је о Кавказу Михаил Љермонтов. Можда су се могле наћи лепе речи и о Златибору код чувеног руског песника, да је он боравио на овој србској планини. Али аутор „Демона“ и „Мцирија“ можда ће се, на специфичан начин, наћи у том делу западне Србије.

У Москви је делегација општине Чајетина представила туристички потенцијал Златибора крупним руским агенцијама. Почетком 2015.године у Србију ће отићи велика група руских туроператера. Сада је прави моменат, јасне су све предности Златибора, а сад све то треба „упаковати“ и представити на тржишту, што и јесте њихов посао, рекао је у интервју за „Глас Русије“ председник Руског савеза туристичке индустрије Јуриј Борзикин:

- У садашњем тренутку, када се примећује пад интересовања руских туриста за европске дестинације за читавих 30%, српске општине су добиле одличну могућност да представе свој потенцијал. Међу њима је и Златибор, најпре због безвизног режима са Србијом, због добре инфраструктуре која омогућава да се током читаве године заинтересовани лече или уживају у спортским активностима, могућност организације кампова за ученике. И тамо нас заиста једва чекају и управо онда када руски туристи не иду у неке државе због негативне информативне кампање. Минус Златибора је одсуство већ спремних аранжмана за руско тржиште. Заправо, постоје 4 руска туроператера, који раде са балканским државама и који су заинтересовани за могућности Златибора. Главно је сад прећи на конкретна дела.

По речима Јурија Борзикина, сајт ТО има своју одличну презентацију Златибора на добром руском језику. То је важно, обзиром да, према статистици, 41% наших сународника налази туристичке понуде управо путем интернета.

Сусрету са србским колегама из Чајетине, присуствовао је и Михаил Љермонтов, потомак прослављеног песника и члан Друштвене коморе града Москве. Ово није његов први сусрет са Србима: у септембру су се на Златибору сусрели књижевници из више од 20 земаља, како би обележили 200.годишњицу класика. Место није случајно изабрано: породична историја почиње чак у Шкотској, преко Русије па све до Србије, објашњава за „Глас Русије“ Михаил Љермонтов:

- Сплетом околности, после револуције су се Љермонтови нашли у Србији. Тих година су руски официри активно долазили на Балкан. Интересантно је то што је потом један од мојих рођака био партизан и борио се против Немаца, баш близу Златибора. Са руководством општине и ТО разматрали смо идеју да подигнемо руски, у смислу архитектуре, храм- посвећен Архангелу Михаилу, у част Михаила Јуревича Љермонтова. Мислим да то може подстаћи интересовање руских туриста, посебно сада, када Русија све чешће поново мисли на свој идентитет и културни код, који веома личи на србски.

До краја године, Златибор очекује још једну важну гошћу- Алу Манилову, заменицу министра културе РФ, задужену за координацију рада Федералне агенције за туризам.

Тимур Блохин,