Запад понавља исту стратегију као против Србије, али Русија није Балкан

08-10-2014 10:31:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Још одавно су се могла чути упозорења да су санкције које је Запад наметнуо Србији крајем прошлог века у суштини представљале практичну вежбу за мере које ће се у перспективи применити према Русији, а ових дана је стигла и потврда њихове утемељености у виду изјаве Дмитрија Рогозина, који је констатовао да „Запад поступа исто онако, као на Балкану пре двадесет година“.

Међутим, да та стратегија не мора баш увек да се заврши са трагичним резултатом, сугерише његово додатно опажање да ипак „Русија није Балкан“. Дакле, потпредседник руске владе је то рекао у осврту на европске претње додатним санкцијама због догађаја у суседној земљи и притом је упоредио такву политику Запада са оном која се водила већ раније у односу према Србима средином 90-их година. Подсећања ради, тада су уведене економске санкције Србији, односно тадашњој Југославији, које су проузроковале директну и индиректну штету домаћој привреди и становништву у износу од безмало 100 милијарди долара, а ради се о процени Завода за статистику, што сасвим убедљиво илуструје бездушност која се крила иза западног покушаја свеобухватне економске изолације Србије.

Па ипак, судећи по последњој поруци Рогозина у којој је на крају нагласио да „Запад не сме да заборави да им Русија ипак није Балкан“, чини се да ће наведени експеримент, који је почео са увођењем санкција Србији, као увежбавању за касније кажњавање Русије, напослетку доживети судбину другачију од планиране, што се између осталог наслућује и из оцене која је доминирала на протеклом Инвестиционом форуму у Москви, која гласи – „да су санкције Русији потпуна глупост која је само погодила бизнис Запада и понудила могућност неким другим земљама да уђу на руско тржиште“.

Уосталом, таква мишљења се све гласније чују управо на тој страни света одакле су санкције и потекле, па је тако на пример бивши председник Чешке Вацлав Клаус изразио своје дубоко убеђење да слободна трговина не би смела да постане талац политике, те да би трговина требало да остане ван домета одмазде. У истом тону је пре неколико дана звучао и некадашњи немачки канцелар Герхард Шредер, када је првенствено упутио апел Европској унији „да се изађе из спирале економских санкција“, али то очигледно неће бити нимало једноставно ако се узме у обзир да је и сам Џо Бајден, амерички потпредседник, управо признао да су Сједињене Државе натерале Европску унију да против своје воље и на штету својих економских интереса уведе антируске санкције.

На тај начин, заиста се показује да је данашњој Русији намењена иста судбина као Балкану крајем двадесетог века, што само још више даје морално право Србији да не прихвати учешће у економским санкцијама Запада, какве је и сама искусила. Отуда звучи сасвим разумно потврда коју су на пример „Вечерње новости“ добиле пре пар дана од државног врха Србије, о томе да „Београд неће уводити санкције Русији чак и ако се то у будућности испостави као званичан услов за наставак европских интеграција“. И то без обзира на чињеницу да економске санкције према Русији ионако немају шансе за успех, јер како рече Рогозин – „Русија није исто што и Балкан“.

Ратко Паић,