Србски тенкови, руски авиони, Путин, а са њим и атомско коферче

07-10-2014 11:25:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksei Druzhinin/ vostok.rs |


После скоро пуних 30 година у Београду ће се одржати грандиозна војна парада, чији значај ће бити утолико већи јер ће на свечаној бини поред србског државног и војног врха бити присутан и руски лидер Владимир Путин, који је уједно и главни командант оружаних снага Русије, што ће несумњиво бити прилика да се види с којом парадом се грађани Србије више поносе – са геј парадом која је недавно одржана у сабласно пустом центру Београда коју су предводиле западне дипломате, или са овом предстојећом коју ће својим присуством увеличати Путин.

Дакле, када 16. октобра по дугачком Булевару Николе Тесле на Новом Београду буде дефиловала војна техника, која ће се састојати од свих родова копнене војске, а конкретно су најављени носачи ракета „куб“, вишецевни бацачи ракета „пламен“, „огањ“ и „оркан“, затим самоходни топови хаубице „нора“ и „сора“, 30 тенкова М-84 и 200 различитих оклопних возила, то ће онда сасвим извесно бити довољан разлог за долазак, како се очекује, више десетина хиљада заинтересованих посетилаца, који ће поред свега наведеног имати прилику да на небу изнад својих глава посматрају налете србских војних авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, док војска Руске Федерације на београдску параду шаље ескадрилу својих ловачких авиона, којима ће пилотирати чланови познате руске акробатске групе „Стрижи“.

Осим тога, може се рећи да ће на предстојећој војној паради у Београду заправо на неки начин бити присутно чак и оно најмоћније оружје на свету, и то већ са самим доласком Владимира Путина, с обзиром да је позната чињеница да њега и на путовањима у иностранство увек прате два морнаричка официра на блиском растојању који у рукама носе „атомско коферче“, које представља неку врсту савременог „копља судбине“, јер се у њему налазе команде помоћу којих руски председник у сваком тренутку контролише ракете са атомским бојевим главама.

Према томе, чини се да ће скоро 3000 припадника војске Србије који ће учествовати на војној паради у част годишњице ослобођења главног града од фашистичких окупатора, а такође и јавно обраћање председника Србије и Русије, бити довољан разлог за окупљање велике масе људи дуж трасе на којој ће бити организована та манифестација, каква се виђа једном у тридесет година. И мада на предстојећу војну параду већ унапред са мрким погледима неодобравања гледају они исти западни званичници који су још сасвим недавно са одушевљењем поздравили одржавање београдске геј параде под заставама дугиних боја, чини се да нема превише дилеме око тога која од њих две ужива веће симпатије.

У сваком случају, на то питање ће најбоље одговорити сами посетиоци који 16. октобра дођу на простор којим ће проћи ешалони са заставама руских и домаћих јединица које су заједно учествовале у ослобађању српске престонице у Другом светском рату. Штавише, чини се да од броја посетилаца и реакције публике на Путинове речи са централне бине зависи која од поменуте две параде има веће изгледе да постане традиционална појава на београдским улицама – геј парада са говорима бриселских званичника или војна парада са појавом Путина у улози драгог госта.

Ратко Паић,