Дани руске културе у Београду: Формула успеха

02-10-2014 11:45:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Диван град, дивна земља, одлична публика


Могуће је да су многи од наших слушалаца успели да посете концерте у оквиру Дана руске духовне културе, одржаних ових дана у београдском Сава-центру. Организовало их је Министарство културе РФ. Уметници прослављених позоришта Русије – Бољшој, Маријинског, Михајловског, представили су београдској публици ремек-дела опере и балета.

Нама је пошло за руком да контактирамо и разговарамо са једним од учесника београдских концерата, уметником балета Маријинског театра из Санкт-Петербурга, добитником међународне балетске награде DANCEOPEN 2014 Владимиром Шкљаровом. За њега то је било прво гостовање у Београду.

- Морам да кажем да је велика част учествовати у концерту који се одвијао у оквиру Дана руске духовне културе у Србији. Томе нема шта да се дода. Треба истаћи да је наша, руска страна, пришла организацији наступа врло одговорно. Треба признати да нема увек на концертима оваквог нивоа, када се све налази на свом месту, када свако јасно зна и схвата где треба да се налази и шта да ради. У Србији није било сувишних људи у припреми нашег наступа. Свако је радио свој посао, било да је то режисер звука, редитељ, водитељ или помоћник режије.

А како се за наступ руских уметника припремила србска страна?

- У Сава-центру је била врло добра, припремљена сцена. Тамо су чак ставили меку подлогу, како је ми у балету зовемо, јастук. Тачније, нисмо скакали по бетону. Тако да су за нас били створени комфорни услови. Сала је била врло велика. Ако ћемо поштено, када стојиш на сцени, можеш да не приметиш како ти аплаудирају. Али тај утисак је погрешан. Моја жена је седела у сали, рекла ми је да су нас примили просто величанствено. Пошло нам је за руком да продрмамо публику, на крају наступа публика нас је позивала на бис. Чак смо искористили наш препознатљив излазак на бис, који користимо код нас у позоришту. Свако, излазећи на сцену, изводи омиљене скокове, трикове, опраштајући се тако са публиком.

Без обзира на богат програм гостовања, уметници су ипак успели да виде Београд. Истина, на кратко.

- Успели смо да видимо Калемегдан, да уживамо у прелепом заласку сунца и да мало прођемо пешачким улицама града. То је заиста велики минус таквих путовања. Потпуно смо посвећени концертима. Такође размишљам да не могу дуго да идем по граду, уживам у погледу, архитектури, зато што сутра имам наступ и морам на најбољи начин да представим публици Маријинско позириште и петербуршку културу. У Београду то је за мене било врло важно.

На питање колико су успешно по његовом мишљењу протекла београдска гостовања, Владимир Шкљаров је одговорио:

- Вероватно не треба да судим ја, већ органзатори концерта и обична публика. Ако им то остане у сећању и оду да још једном виде балет уживо, мислим да нисмо узалуд провели време у Београду. У принципу, сви услови за гостовање у Сава-центру постоје. Чак за гостовање позоришта. Јер како би се извеле неке представе, за то је потребан декор и много тога другог. Све то тамо постоји. И ако ме још једном позову да гостујем у Београду, пристаћу. Диван град, дивна земља, одлична публика.

Григориј Соколов,