Кијевске снаге користе примирје за наоружавање

23-09-2014 10:54:32 | | Глас Русије, фото: AP/Efrrem Lukatsky/ vostok.rs |


Петар Порошенко признао је да је приморан да решава конфликт у Донбасу миром. И мада мировни план Кијеву не лежи на срцу, он нема други излаз. Никакве илузије – нама неће поћи за руком да уведемо у Луганск и Доњецк неколико батаљона војника и да средимо ситуацију. Нама једноставно неће дати да то урадимо, саопштио је Петар Порошенко у интервјуу локалним каналима.

И то није само покушај да се умири ратоборно расположена публика уочи парламентарних избора заказаних за 26. октобар, сматра политиколог Виктор Кувалдин:

- Председник Порошенко је рекао истину. Наравно, кијевска елита би хтела да заврши конфликт на југоистоку војним путем. Али они једноставно нису у стању то да ураде. Украјинска армија није способна да одржи војну победу у том конфликту.

То је Порошенко и признао. ОЕБС, УН и све друге међународне друштвене и правобранилачке организације треба да узму у обзир ову врло важну изјаву. Она сведочи о томе да украјинска страна за сада није спремна да добровољно решава конфликт у Украјини мирним, политичким путем, да се она у суштини спрема за нови талас војне конфронтације.

То да се кијевске снаге активно наоружавају ни за кога није тајна. Прошле недеље председник Порошенко је чак био у прекоокеанској турнеји: посетио је Канаду и САД, тражио тешку војну технику и друго наоружање. Морао је да се задовољи финансијском помоћи за преформатирање система безбедности и партијом шлемова. Али локалне војне фабрике раде пуном паром. Оклопна возила како сиђу са траке, одмах иду на исток земље. Тамо се врши масовно прегруписавање оружаних снага Украјине, као да нема мировних договора.

Стиче се утисак да кијевске власти живе у два паралелна света. У суботу у Минску после консултација између Украјине и република ДНР и ЛНР, уз посредништво ОЕБС-а, био је потписан меморандум који је детаљисао договоре постигнуте 5. септембра. У првој тачки документа још једном је указано да прекид ватре треба да буде општи.

Кијевске снаге и Народна војска дужни су да остају у границама оних територија које су заузимали до 19. септембра. На растојање од 15 километара од добијене границе стране су дужне да повуку артиљерију, средства која имају велики домет треба да буду повучена још даље. Тако се ствара зона безбедности од 30 километара. Над том зоном су забрањени сви летови, чак беспилотних летелица, осим оних које припадају посматрачкој мисији ОЕБС-а. Минска поља стране треба да ликвидирају, нова да не праве.

Меморандум су потписала овлашћења лица. Документ је одобрио генерални секретар УН Бан Ки Мун. Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занјер посебно је указао да стране у конфликту на истоку Украјине не треба да користе режим прекида ватре за стицање војне надмоћи. Али Кијев има свој поглед на догађаје.

У недељу председник Савета националне безбедности и одбране Украјине Андреј Лисенко изјавио је да је прва тачка меморандума неиспуњива, зато ни на друге не треба обраћати пажњу. И кијевске трупе, како он каже, настављају прегруписавање у складу са текућим тактичким и стратешким плановима руководства земље.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут